Kávé és Csokoládé

Dédnagymama túrós pitéje

Gyakran előfordul, hogy a gyermekeim dédnagymamájának a kézzel írott receptes könyveit lapozgatom. Ő és az édesanyja, időnként a férje is másolt recepteket,  nem tudom már pontosan honnan. Magyar Elek Az ínyesmester szakácskönyve napi használatban volt. Ezt a receptet is ebben a régi elsárgult könyvben találtam.

Hozzávalók:
– 300 gramm liszt
– 150 gramm vaj
– 2 tojás sárgája
– 100 gramm cukor
– 1 késhegynyi szódabikarbóna vagy sütőpor
– 1 evőkanál tejföl

Töltelék:
– 600 gramm túró
– 400 gramm főtt reszelt krumpli
– 200 gramm cukor
– 60 gramm vaj
– 2 evőkanál tejföl
– 4 tojás sárgája
– 4 tojás fehérje
– 40 gramm liszt
 – reszelt citromhéj és mazsola ízlés szerint
Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd kettéválasztjuk.
Először a lisztbe belekevertem a sütőport és a cukrot.
Ezután belemorzsoltam a vajat. A végén pedig hozzáadtam a tojások sárgáját és a tejfölt.
Addig gyúrjuk, míg össze nem áll a tészta, viszonylag hamar készen van.

A tölteléket is elkészítjük. A túrót szétnyomkodom egy villával.
Hozzáadom a cukrot, a tejfölt és a vajat. (Puha vagy olvasztott vajat használjunk, hogy jól el lehessen keverni.)
A tojás sárgákat felverem, majd belekeverem a túróba. Ezután következik a krumpli.
Nagyon fontos, hogy alaposan keverjük el, hogy ne maradjanak benne krumpli darabok.
Beletesszük a citromhéjat és a mazsolát is. Beleszórjuk a lisztet és jól elkeverjük.
A legvégén kemény habbá verjük a tojásfehérjéket. Én hozzáadtam a tésztából megmaradt fehérjéket is, de ezt nem muszáj. Óvatosan a túrókrémbe keverjük.

Egy lisztezett felületen két vékony lapot nyújtunk.
A tepsit kibéleljük sütőpapírral és megkenjük vajjal.
Az első lapot rátesszük, majd rákanalazzuk a túrós tölteléket.
Ezután a második lapot is ráfektetjük.
Ha elszakad a lap ne essünk kétségbe, mert rátehetjük darabokban is, szépen össze fog sülni.

170 fokon sütöttem, légkeverés nélkül 50 percet.

Ha kisebb családnak sütjük, akkor lehet felezni az adagot, de akkor kicsi tepsibe kell beletenni.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Anonymous says:

    Nem kell fanyalogni a krumpli miatt, nem rontja el, sőt! Lehet olyan 'túrós' rétest csinálni, amiben túró nincs is, csak krumpli, de senki meg nem mondaná!

  2. Petra, Cirmicica: Köszönöm szépen! 🙂 ű<br />Dana, igen szerintem is, de finom.

  3. Szerintem nagyon finom krumplival, ad neki egy érdekesebb állagot, ízt. Valaki egy másik oldalon azt javasolta, hogy hagyják ki a krumplit és a lisztet. Persze ki lehet hagyni, de ez a recept volt a régi kézzel írott szakácskönyvben, amit én szeretek. A receptet pedig az eredeti változatban szerettem volna közkinccsé tenni. 🙂

  4. Petra says:

    Különös, hogy krumpli is van a töltelékben. Tetszik a pitéd. 🙂

  5. cirmicica says:

    Ez egy nagyon finom turos suti,igy krumplival…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!