Édesköményleves

Ez valójában egy édeskömény krémleves spenóttal. Nagyon finom, előnye, hogy könnyen, gyorsan  elkészíthető. Ha szépen tálaljuk, akkor ünnepi alkalomra is megfelelő.

Többféleképpen elkészíthetjük. Az édesköményből egy keveset félretehetünk, melyet a végén egy kevés vajon megpárolunk és ezt a leves tetejére tesszük.

Hozzávalók 6 személyre:

– 1 nagyobb édeskömény gumó- felvágva

– fél szál póréhagyma felvágva

– 1 fej vöröshagyma apróra vágva

– 1 közepes burgonya meghámozva, felkockázva

– 1 evőkanál olívaolaj

– 50 ml száraz fehér bor

– 5 evőkanál apróra vágott spenót, vagy 3 gombóc a fagyasztottból

– 2 evőkanál túrókrém

– 1 kiskanál őrölt koriander

– só

– csirke alaplé, vagy víz- tetszés szerint. Attól függ mennyire sűrűn szeretjük a krémleveseket

Tálaláshoz:

– pirított sonka- elhagyható

Elkészítés:

Az édeskömény zöldjét félretesszük a tálaláshoz.

Olívaolajon a vöröshagymát, a póréhagymát és az édesköményt megpárolom. Ráöntöm a bort, majd felöntöm az alaplével, vagy a vízzel.

Hozzáadjuk a krumplit is és puhára főzzük. Sózzuk, majd megszórjuk az őrölt korianderrel. (Ha alaplevet használunk, akkor óvatosan sózunk, mert az alaplé már sós.)

Egy botmixerrel pürésítjük. A végén pedig belekeverjük a túrókrémet is.

A spenótot egy kevés levessel felmelegítjük, majd összetörjük. (Szintén botmixerrel.)

Tálalás:

A leves tetejére egy kevés spenótot teszünk, és villával mintát rajzolunk bele. Piros borssal és az édeskömény zöldjével díszítjük.

Tehetünk rá pirított bacon szeleteket is.

A leves egyszerűen.

A leves ünnepélyesebben, díszítve.  

Tovább a blogra »