Megint nagyon sok tojásfehérje volt a hűtőben, ezért keresgéltem olyan receptet, amelybe több fehérje kell. Így bukkantam rá erre a tortára. Az eredeti recept a Volt egyszer egy Olaszország nevű blogon található. Sajnos a tulajdonosa már nem írja a blogot.
Nem könnyű recept abból a szempontból, hogy úgy kell megsütni, hogy a külseje ropogós legyen, a belseje pedig puha. Az eredeti receptben diót használnak, én mandulával sütöttem, de egyszer ki fogom próbálni mogyoróval is.
Hozzávalók:
– 120 gramm mandula durvára vágva- használhatunk diót vagy mogyorót is
– 150 gramm kimagozott datolya felaprítva
– 5 db. tojásfehérje
– 180 gramm cukor
– 30 gramm kakaó
A kávékrémhez:
– 100 gramm vaj
– 5 evőkanál erős kávé
– 50 gramm kakaó
– 100- 150 gramm porcukor- érdemes megkóstolni és ízlés szerint adagolni
Elkészítés:
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, úgy hogy szakaszosan adagoljuk hozzá a cukrot.
Egy másik tálban a datolyát, a mandulát és a kakaót összekeverjük néhány evőkanál habbal, majd óvatosan a többi tojáshabba forgatjuk.
A habot kettéosztjuk.
Egy tepsi aljára sütőpapírt teszünk. Én ráhelyeztem egy tortaforma karikáját és abba kanalaztam a habot, majd leemeltem és anélkül tettem a sütőbe.
180 fokon sütjük, addig míg a teteje száraz lesz, a belseje pedig puha. Ez körülbelül fél óra.
Ezután a másik felét is megsütjük.
Közben elkészítjük a krémet.
A puha vajat kikeverjük a kakaóval és a kávéval, majd hozzákeverjük a cukrot is.
Mikor megsültek a lapok, akkor összeállítjuk a tortát és megszórjuk porcukorral. Én gyümölccsel tálaltam, mert tömény kakaós, de szerintem nagyon finom.