Mandulás- datolyás habtorta kávékrémmel- gluténmentes

Megint nagyon sok tojásfehérje volt a hűtőben, ezért keresgéltem olyan receptet, amelybe több fehérje kell. Így bukkantam rá erre a tortára. Az eredeti recept a Volt egyszer egy Olaszország nevű blogon található. Sajnos a tulajdonosa már nem írja a blogot. 

Nem könnyű recept abból a szempontból, hogy úgy kell megsütni, hogy a külseje ropogós legyen, a belseje pedig puha. Az eredeti receptben diót használnak, én mandulával sütöttem, de egyszer ki fogom próbálni mogyoróval is.

Hozzávalók:

– 120 gramm mandula durvára vágva- használhatunk diót vagy mogyorót is

– 150 gramm kimagozott datolya felaprítva

– 5 db. tojásfehérje

– 180 gramm cukor

– 30 gramm kakaó

A kávékrémhez:

– 100 gramm vaj

– 5 evőkanál erős kávé

– 50 gramm kakaó

– 100- 150 gramm porcukor- érdemes megkóstolni és ízlés szerint adagolni

Elkészítés:

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, úgy hogy szakaszosan adagoljuk hozzá a cukrot.

Egy másik tálban a datolyát, a mandulát és a kakaót összekeverjük néhány evőkanál habbal, majd óvatosan a többi tojáshabba forgatjuk.

A habot kettéosztjuk.

Egy tepsi aljára sütőpapírt teszünk. Én ráhelyeztem egy tortaforma karikáját és abba kanalaztam a habot, majd leemeltem és anélkül tettem a sütőbe.

180 fokon sütjük, addig míg a teteje száraz lesz, a belseje pedig puha. Ez körülbelül fél óra.

Ezután a másik felét is megsütjük.

Közben elkészítjük a krémet.

A puha vajat kikeverjük a kakaóval és a kávéval, majd hozzákeverjük a cukrot is.

Mikor megsültek a lapok, akkor összeállítjuk a tortát és megszórjuk porcukorral. Én gyümölccsel tálaltam, mert tömény kakaós, de szerintem nagyon finom.

Tovább a blogra »