Megint nagyon sok tojásfehérje volt a hűtőben, ezért keresgéltem olyan receptet, amelybe több fehérje kell. Így bukkantam rá erre a tortára. Az eredeti recept a Volt egyszer egy Olaszország nevű blogon található. Sajnos a tulajdonosa már nem írja a blogot.
Nem könnyű recept abból a szempontból, hogy úgy kell megsütni, hogy a külseje ropogós legyen, a belseje pedig puha. Az eredeti receptben diót használnak, én mandulával sütöttem, de egyszer ki fogom próbálni mogyoróval is.
Hozzávalók:
– 120 gramm mandula durvára vágva- használhatunk diót vagy mogyorót is
– 150 gramm kimagozott datolya felaprítva
– 5 db. tojásfehérje
– 180 gramm cukor
– 30 gramm kakaó
A kávékrémhez:
– 100 gramm vaj
– 5 evőkanál erős kávé
– 50 gramm kakaó
– 100- 150 gramm porcukor- érdemes megkóstolni és ízlés szerint adagolni
Elkészítés:
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, úgy hogy szakaszosan adagoljuk hozzá a cukrot.
Egy másik tálban a datolyát, a mandulát és a kakaót összekeverjük néhány evőkanál habbal, majd óvatosan a többi tojáshabba forgatjuk.
A habot kettéosztjuk.
Egy tepsi aljára sütőpapírt teszünk. Én ráhelyeztem egy tortaforma karikáját és abba kanalaztam a habot, majd leemeltem és anélkül tettem a sütőbe.
180 fokon sütjük, addig míg a teteje száraz lesz, a belseje pedig puha. Ez körülbelül fél óra.
Ezután a másik felét is megsütjük.
Közben elkészítjük a krémet.
A puha vajat kikeverjük a kakaóval és a kávéval, majd hozzákeverjük a cukrot is.
Mikor megsültek a lapok, akkor összeállítjuk a tortát és megszórjuk porcukorral. Én gyümölccsel tálaltam, mert tömény kakaós, de szerintem nagyon finom.
Glutén mentes de tele van cukorral? Ennek mi értelme? Vagy miért kell annyira kiemelni?
Kávé és csoki, a két legfinomabb, főleg a kettő együtt 🙂 Mi most ettünk egy tök finom kávés sütit a tchibo kávézóba. A facebook oldalukon olvastam róluk http://www.facebook.com/tchibomagyarorszag