Ezt a receptet Tana Ramsay könyvében találtam, a Family kitchen című kötetben.
Gluténmentes. Előnye, hogy ha marad a vörös lencséből, akkor lefagyasztható.
Nagyon finom szerintem. Az egyedüli különlegesebb hozzávaló a harissa, de elhagyható, pláne ha gyerekeknek is kínáljuk.
Hozzávalók:
– 1 közepes fej vöröshagyma, felaprítva
– 1 cikk fokhagyma
– olívaolaj
– 2oo gramm sárgarépa
– 75 gramm vöröslencse
– 1 evőkanál paradicsomlé
– 1 teáskanál harissa- elhagyható
– 4oo gramm paradicsom feldarabolva- én télen ritkán találok ehető paradicsomot, így ilyenkor olasz konzerv paradicsomot használok
– 3oo ml víz
– 3 csirkecomb, esetleg csirkemell feldarabolva
– 25o gramm rizs- én jázmin rizst választottam
– só, bors
– friss petrezselyem
Elkészítés:
Az olívaolajon a hagymát és a fokhagymát párolni kezdem, majd 2 perc múlva hozzáadom a répát is.
Néhány perc múlva beletehetjük a vörös lencsét, a paradicsomlevet és a feldarabolt paradicsomot is.
Felöntjük vízzel, megsózzuk, majd körülbelül 4o percig főzzük, míg a lencse megpuhul.
Amikor elkészült, akkor botmixerrel pürésítjük. A fotón nincs lepasszírozva. Ha gyerekeknek készítjük, akkor szerintem tehetünk hozzá még egy kevés paradicsomlevet, hogy szósz legyen és passzírozzuk le a vöröslencsét.
Megfőzzük a rizset és olajban erős lángon megsütjük a feldarabolt csirkecombot is.
Zöld petrezselyemmel díszítjük.