Teljes kiőrlésű lisztből készült palacsinta karamellizált almával és juharsziruppal

Időnként szoktam a gyerekeknek délutánonként édességet készíteni. Az ebéd többnyire sós, így délután előfordul az édes. Az ipari édességek ellen vagyok, persze azért néha előfordul nálunk is, de igyekszem magam készíteni mindent. Ezt a receptet Tana Ramsay Family kitchen című könyvében találtam. Egy kicsivel egészségesebb az egyszerű palacsintánál, de ugyanolyan finom.

Ez az adag körülbelül 3- 4 gyermeknek elegendő. Ha többen vagyunk és a felnőttek is szeretnének enni belőle, akkor inkább dupla mennyiséget készítsünk.

Hozzávalók:

– 75 gramm liszt

– 50 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt

– 2 tojás

– 250 ml tej

– 1 csipet só

A töltelékhez:

– 4 nagyobb alma

– 25 gramm vaj

– fahéj

– 1 púpos teáskanál nádcukor

Juharszirup a tálaláshoz.

Elkészítés:

A teljes kiőrlésű lisztet összekeverjük a másik liszttel. Hozzákeverjük a 2 tojást, a tejet és a csipet sót. Ha kicsit hígnak találjuk, akkor keverjünk hozzá még egy kevés lisztet a teljes kiőrlésű lisztből.

Tana Ramsay vajban sütötte ki a palacsintákat. Én is kipróbáltam, jók lettek, nem is szakadtak el és már az első is sikerült, ami persze nem mindig van így. A sütéshez 25 gramm vajra lesz szükségünk, de ha ragaszkodunk az olajhoz úgyis jó.

A töltelék elkészítése:

Az almákat meghámozzuk és pici darabokra vágjuk. A vajat és a fahéjat egy lábosba tesszük és felmelegítjük, hagyjuk egy keveset forrni. Ezután belerakjuk az almákat, többször megforgatjuk. Amikor puha az alma, akkor készen is van.

A palacsintát megtöltjük az almával és megöntözzük juharsziruppal. Ahogy a szerző fogalmaz, hogy jó legyen a napunk és valóban sokkal finomabb sziruppal, mint nélküle. 🙂

Tovább a blogra »