Kávé és Csokoládé

Csokis töltött fánk

Magyarországon már a 19. században is szokás volt farsangkor fánkot készíteni. Régebben Vízkeresztkor jártak háztűznézőbe a férfiak, ez alkalomból a hölgyek az udvarlónak farsangi fánkot sütöttek. Állítólag a szalag a fánkon a jegygyűrűt jelképezte. Valakivel fánkot elfelezni felért egy szerelmi vallomással.  Sokféle fánk létezik, én egy töltött fánkot készítettem.

Egy régi családi receptes könyvünkben található ez a fánk recept. Kicsit átalakítottam és töltött fánkot készítettem belőle.

Hozzávalók 16 kicsi fánkhoz:

– 150 gramm liszt
– 1 tojás sárgája
– 100 ml langyos tej
– 25 gramm vaj
– 10 gramm cukor
– 7 gramm száraz élesztő
– 1 csipet só

– porcukor a tetejére

Csokoládés töltelék, azaz a suhajda:

– 100 gramm porcukor
– 30 gramm kakaópor
– 30 gramm vaj
– 2 nagyobb tojás sárgája
– 30 ml víz

Elkészítés:

A lisztbe beleszórom az élesztőt és a sót, majd hozzáadom a cukrot, a vajat, a tojás sárgáját és a tejet.
Mindennek szoba hőmérsékletűnek kell lennie.

A mixer csavaros részével alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd meleg helyen kelesztjük fél órát.

Mikor megkelt, akkor két cipóra osztjuk. Az a cipó, melyből a teteje lesz a fánknak kicsit legyen nagyobb a másiknál.

Téglalap alakúvá nyújtjuk a tésztát. Én elég vékonyra nyújtottam, nem szükséges annyira, a képeken is látszódni fog. Ha szeretnék vastagabbra nyújtani, körülbelül egy ujjnyira, akkor érdemes dupla mennyiséggel dolgozni. Ezt a mennyiséget egy kisebb családnak ajánlom.

Tehát egy lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát és egy szaggatóval kört rajzolunk. A közepébe belehelyezzük a krémet. Ezután kinyújtjuk a másik cipót is és ráfektetjük a töltelékes tésztára.
Kicsit megnyomkodjuk, hogy jól összetapadjon és kiszaggatjuk. Egy kicsit állni hagyjuk, addig felforrósítjuk az olajat.

A forró olajban pár perc alatt megsütjük a fánkokat. Ha azt akarjuk, hogy szalagos legyen, akkor fordítunk egyet rajta és letakarjuk. Szándékosan nem írok perceket. Nekem ugye vékony volt a tészta és sok a töltelék, így nagyon gyorsan megsült, szinte pillanatok alatt.

Amikor megsültek, akkor egy szalvétára tesszük őket.

Nagyon vigyázzunk az olaj hőmérsékletére, mert ha nem elég meleg az olaj, akkor megszívja magát a fánk és ehetetlen lesz.

A töltelék elkészítése:

Miközben kel a tészta elkészítettük a krémet. A suhajda az egy nagyon finom csokikrém. Én először Aradon kóstoltam, másodszor pedig Gyulán. Máshol még nem láttam eddig.

A porcukrot és a kakaót a vízzel lángon felmelegítem és jól elkeverem. Mikor kicsit kihűlt, akkor egyesével hozzáadom a tojássárgákat. A vajat jól kikeverem, majd ezt is a krémhez adom.

Egy kis kiegészítés a végére.

Nem lesz belőle 16 töltött fánk, egészen pontosan körülbelül 10 töltött fánk lesz, és 6 egyszerű fánk. Azért nem töltöttem meg az összeset, mert volt, aki csokoládé nélkül kérte. Még egyszer hangsúlyozom, hogy nagy családban érdemes dupla adagot készíteni.  Én már megjártam, hogy nem fogyott el minden, így inkább sütök kétszer, de nem szeretem ha megmarad. Most mind elfogyott még melegen. 🙂

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Nekem is kell az idén még fánkot sütnöm. 🙂 Ez elég kevés volt. 🙂

  2. Icus says:

    Hú, hát ezt nekem ki kell próbálnom. Hétvégén fánksütés. Most már tuti.

  3. Én is izgultam, de nem folyt ki, egyikből sem. 🙂 Eddig én is csak klasszikus fánkot sütöttem töltelék nélkül.

  4. Nelli says:

    Finom lehet ez a csokis fánk nagyon!:)Biztos, hogy nem folyik ki a töltelék belőle?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!