Rizsfelfújt kölessel és almával- gluténmentes

A napokban készítettem ezt a felfújtat, ami valamivel egészségesebb az egyszerű rizsfelfújtnál. Elsősorban gyerekeknek ajánlom, mert tudom mekkora probléma változatosan etetni. Ezt a felfújtat nálunk mindenki nagyon szerette a gyerekek és a felnőttek egyaránt. 

Az egyszerű rizsfelfújtnál annyival különb, hogy van benne köles, túró és alma is.

Hozzávalók:

– 300 ml tej

– 2 csomag vaníliás cukor vagy fél vaníliarúd

– 125 gramm rizs

– 125 gramm köles

– 50 gramm vaj

– 5 tojás

– 400 gramm túró

– 150 gramm nádcukor- lehet mézet is tenni a cukor helyett

– fél citrom leve és héja

– 1 teáskanál fahéj

– 400 gramm alma- meghámozva, feldarabolva

Tálaláskor lehet mellé kínálni egy kevés lekvárt.

Elkészítés:

A rizst és a kölest feltesszük főni a tejjel és egy kevés vízzel. A tejbe beletesszük a vaníliás cukrot vagy a vaníliarúd kikapart magját. Ha az utóbbit használjuk, akkor teszünk hozzá egy evőkanál cukrot is. Mikor megpuhult 30 percig lefedve hagyjuk.

Közben a vajat, a cukrot (esetleg mézet) és a tojássárgáját krémessé keverjük. Hozzáadjuk a fahéjat és a citromot. Ezután az egészet belekeverjük a kölesbe.

Hozzáadjuk a túrót is.

A tojásfehérjéket felverjük, majd belekeverjük.

Egy jénait kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával. Ha gluténmentesen szeretnénk elkészíteni, akkor kukoricadarát szórunk a jénai aljába és az oldalaira.

A massza felét beletesszük, majd rárakjuk az almákat, utána újra a tojásos rizses köleses keverék következik.

180 fokon sütjük 50 percet. Ha erősen pirulna a teteje, akkor fedjük le.

Nem annyira könnyű szépen szeletelni. 🙂

Tovább a blogra »