Gyergyói aszalt szilva leves

Amikor utoljára Gyergyóban jártam a házigazdák aszalt szilva levessel vártak. Ha jól emlékszem, akkor nem teljesen úgy készítették, ahogyan én, mert azt hiszem, hogy csirkehús volt benne. Az én levesemben pedig füstölt sertés hús. Mindenesetre nagyon ízlett így is és úgy is.

Hozzávalók egy nagyobb adaghoz:

– 500 gramm füstölt sertés hús

– 2 nagyobb répa

– 12 szem aszalt szilva

– só, bors

– tejföl tálaláskor

– piros paprika

– liszt a rántáshoz

– olaj

Elkészítés:

A húst hideg vízbe tesszük és lassú tűzön főzzük.

Közben a répát apróra vágjuk és olajon megpároljuk. Amikor a hús puha hozzáadjuk a leveshez.

Készítünk egy piros paprikás rántást hozzá.

A végén pedig hozzáadjuk a szilvákat is és pár perc után készen is van.

Ízesíthetjük citromlével és cukorral. Tejföllel tálaljuk.

Tipp: A répán kívül más zöldségeket is adhatunk hozzá, például néhány darab krumplit.

Forrás: Kövi Pál: Erdélyi lakoma

Gyergyóújfalu



Tovább a blogra »