Amikor utoljára Gyergyóban jártam a házigazdák aszalt szilva levessel vártak. Ha jól emlékszem, akkor nem teljesen úgy készítették, ahogyan én, mert azt hiszem, hogy csirkehús volt benne. Az én levesemben pedig füstölt sertés hús. Mindenesetre nagyon ízlett így is és úgy is.
Hozzávalók egy nagyobb adaghoz:
– 500 gramm füstölt sertés hús
– 2 nagyobb répa
– 12 szem aszalt szilva
– só, bors
– tejföl tálaláskor
– piros paprika
– liszt a rántáshoz
– olaj
Elkészítés:
A húst hideg vízbe tesszük és lassú tűzön főzzük.
Közben a répát apróra vágjuk és olajon megpároljuk. Amikor a hús puha hozzáadjuk a leveshez.
Készítünk egy piros paprikás rántást hozzá.
A végén pedig hozzáadjuk a szilvákat is és pár perc után készen is van.
Ízesíthetjük citromlével és cukorral. Tejföllel tálaljuk.
Tipp: A répán kívül más zöldségeket is adhatunk hozzá, például néhány darab krumplit.
Forrás: Kövi Pál: Erdélyi lakoma
Gyergyóújfalu
Akkor még egyszer, mert elírtam valamit. 🙂 Alíz, ezt a pojékalevest ki fogom próbálni. Biztosan nagyon finom. Érdekesebb a Kövi Pál levesénél. Ez is finom, de egyszerűbb. 🙂 Köszönöm.
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Kati, nem ettem még sajnos én sem gyümölcslevest csirkehússal. Biztosan jó, tulajdonképpen hasonlókat kicsi gyerekeknek készítünk. 🙂
Dana, igen finom. Viszont ahogyan Alíz írta úgyis ki kellene próbálni. 🙂 Levesbetéttel, több zöldséggel és babérlevéllel.
Nagyon finom 🙂
Ez a csomafalvi pojékaleveshez hasonlít leginkább, de hiányzik belőle a babérlevél és a levesbetét, de így is nagyon finom lehet. Csak ha Kövi Pál leírta, miért nem írta le helyesen? Igaz, ő gyergyói aszaltszilvalevesnek nevezi… De ha a nagy főző vénasszonyoknál rákérdeznék, ismerik-e a gyergyói aszaltszilvalevest, senki sem tudná, miről beszélek. Kezdenék magyarázni a pojékalevest, vagy a
Javítok: Erdélyben:)
Igen, itt nálunk erdélyben főzünk gyümölcsleveseket hússal, a friss gyümölcsleveseket általában mi csirkehússal főzzük, mint pl.szőlő leves, alma leves, meggyleves stb., az aszalt szilva, vagy aszalt alma levest pedig füstölt hússal. Sokak számára furcsán hangzik a gyümölcsleves hússal, de bizony isteni finom.
Mindig amikor olayan különleges leves recepteket olvasok, mind uborka-jogurtos hideg leves-spanyolorszagbol, vagy mandulaleves ugyan spanyol , vagy mondjuk aszaltszilva leves…gondolom mindenki abbol fözi ami eppen van…haaat egy hoszu szekelyi telen…amikor nincs mar sok a kamraban esetleg egy paar aszaltszilva es füstölt hus…akkor kitalaltak eszt a levest…<br />Na, szerencsere, mert