Különleges sütőtökleves Alfons Schuhbeck receptje alapján

Nem hittem volna, hogy lehet még újat készíteni sütőtökből, mert már annyiféleképpen főztem. Naranccsal, mangóval, mézzel, almával, kókusszal, chilivel stb. Most mégis ráakadtam egy receptre, ami számomra új volt. Más a fűszerezése, mint az eddigi leveseknek. A gyerekeknek készítettem ebédre, de annyira jó íze van, hogy bármikor kényeztetném vele felnőtt vendégeimet is. 🙂

Hozzávalók:

– 600 gramm sütőtök

– 2 db. piros kaliforniai paprika

– 900 ml csirke alaplé, esetleg zöldség

– 100 ml tejszín

– 100 ml kókusztej

– curry

– fahéj

– fél vaníliarúd

– chili- én ezt most kihagytam, de érdemes hozzáadni

– 1 gerezd fokhagyma

– 1 evőkanál olívaolaj

– friss petrezselyem apróra vágva

– esetleg 40 gramm vaj

A tetejére:

  pirított kenyérkockák:

– 2 evőkanál olívaolaj

– 1 gerezd fokhagyma

– fél vaníliarúd

Elkészítés:

A tököt kimagozzuk és kockákra vágjuk. Körülbelül 100 grammot félreteszünk belőle, mely a tetejére fog kerülni.

A paprikát is feldaraboljuk, ebből is félreteszünk egy nagyobb darabot.

800 ml csirke alaplével puhára főzzük a paprikát és a sütőtököt. (100 ml-t félreteszünk belőle.) Körülbelül 20 perc szükséges ehhez.

Ezután hozzáadjuk a kókusztejet, a tejszínt, a fahéjat, a curryt és a vaníliát.

Botmixerrel pürésítjük, megkóstoljuk és ízlés szerint sózzuk. A végén megszórjuk chilivel és keverhetünk bele 40 gramm vajat is. (Én nem adtam hozzá.)

Ezután elkészítjük a feltétet is. A félretett sütőtököt és paprikát kicsi kockákra vágjuk, majd a 100 ml alaplével feltesszük főni. Forrás után 1 perc is elegendő, nem főzzük szét. Hozzáadunk egy kanál olívaolajat és megszórjuk a friss petrezselyemmel.

Már csak a pirított kenyérkockák vannak hátra. Feldaraboljuk a kenyeret, majd 2 evőkanál olívaolajon megpirítjuk fokhagymával és a vaníliarúd kikapart magjával. Megsózzuk.

Forrón tálaljuk.

Ugye szerintetek is megér egy próbát?

A recept az egyik kedvenc gasztro könyvemben található. Alfons Schuhbeck: Meine Küche der Gewürze. München 2010

Tovább a blogra »