Nem hittem volna, hogy lehet még újat készíteni sütőtökből, mert már annyiféleképpen főztem. Naranccsal, mangóval, mézzel, almával, kókusszal, chilivel stb. Most mégis ráakadtam egy receptre, ami számomra új volt. Más a fűszerezése, mint az eddigi leveseknek. A gyerekeknek készítettem ebédre, de annyira jó íze van, hogy bármikor kényeztetném vele felnőtt vendégeimet is. 🙂
Hozzávalók:
– 600 gramm sütőtök
– 2 db. piros kaliforniai paprika
– 900 ml csirke alaplé, esetleg zöldség
– 100 ml tejszín
– 100 ml kókusztej
– curry
– fahéj
– fél vaníliarúd
– chili- én ezt most kihagytam, de érdemes hozzáadni
– 1 gerezd fokhagyma
– 1 evőkanál olívaolaj
– friss petrezselyem apróra vágva
– esetleg 40 gramm vaj
A tetejére:
pirított kenyérkockák:
– 2 evőkanál olívaolaj
– 1 gerezd fokhagyma
– fél vaníliarúd
Elkészítés:
A tököt kimagozzuk és kockákra vágjuk. Körülbelül 100 grammot félreteszünk belőle, mely a tetejére fog kerülni.
A paprikát is feldaraboljuk, ebből is félreteszünk egy nagyobb darabot.
800 ml csirke alaplével puhára főzzük a paprikát és a sütőtököt. (100 ml-t félreteszünk belőle.) Körülbelül 20 perc szükséges ehhez.
Ezután hozzáadjuk a kókusztejet, a tejszínt, a fahéjat, a curryt és a vaníliát.
Botmixerrel pürésítjük, megkóstoljuk és ízlés szerint sózzuk. A végén megszórjuk chilivel és keverhetünk bele 40 gramm vajat is. (Én nem adtam hozzá.)
Ezután elkészítjük a feltétet is. A félretett sütőtököt és paprikát kicsi kockákra vágjuk, majd a 100 ml alaplével feltesszük főni. Forrás után 1 perc is elegendő, nem főzzük szét. Hozzáadunk egy kanál olívaolajat és megszórjuk a friss petrezselyemmel.
Már csak a pirított kenyérkockák vannak hátra. Feldaraboljuk a kenyeret, majd 2 evőkanál olívaolajon megpirítjuk fokhagymával és a vaníliarúd kikapart magjával. Megsózzuk.
Forrón tálaljuk.
Ugye szerintetek is megér egy próbát?
A recept az egyik kedvenc gasztro könyvemben található. Alfons Schuhbeck: Meine Küche der Gewürze. München 2010