Ildikó oldalán, a Szemirámisz függőkertje nevű blogon találtam egy zserbógombócok receptet. Nagyon megtetszett, de aszalt sárgabarack nem volt itthon. (Futás közben eszegetem, ha hosszabban edzem. 🙂 ) Viszont találtam itthon aszalt szilvát, így egy kicsit másképpen, de elkészítettem. Még annyit változtattam rajta, hogy én nem használtam aromát.
Szerintem ajándéknak és vendégváró édességnek is kitűnő. Én a szilveszteri süteményestálra készítettem, de azóta megismételtem, mert nagy sikere volt és nem kóstolta mindenki.
Hozzávalók:
– 150 gramm aszalt szilva kimagozva, apróra vágva
– 150 gramm darált dió
– 2 evőkanál porcukor
– 2 evőkanál konyak, rum vagy whisky
– 1 evőkanál víz
– 1 evőkanál szilvalekvár
A mázhoz:
– 150 gramm csokoládé, minimum 70 százalék kakaótartalommal
– 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A szilvát állni hagyom a whisky- vel és az 1 evőkanál vízzel. Legalább fél órát.
A darált diót összekeverem a porcukorral. Hozzáteszem a lekvárt és a szilvát, majd golyókat formázom belőle.
Picit a hidegre teszem, addig megolvasztom gőzfürdőn a csokoládét, hozzáadom az olajat.
A golyókat beleforgatom. Rácsra vagy tálcára rakom száradni. Mikor megkötött a csokoládé készen vannak.
Nem könnyen jön le, érdemes kést használni vagy rögtön díszpapírra tenni.
Az alábbi fotó sajnos csak így sikerült, férj nem ért rá. 🙂
A chili jó ötlet nagyon! Valamikor ki fogom próbálni. 🙂
Megcsináltam, egyszerűen isteni lett! Csak egy pillanat alatt elfogy 🙂 Én is sütőpapírra tettem, arról könnyedén lejött, plusz tettem a csokimázba egy kis chilit.
Szinte pont így készítettem el karácsonyra, ez volt az egyik "szaloncukrom "<br />
Köszönöm a tippet!
Én mindig sütőpapírra teszem, arról simán lejön! nagyon jól néz ki:-)