Amaretto mousse fahéjas szilvával

Ez volt a karácsonyi desszertünk. Nagyon finom volt, de egy kicsit változtatok a recepten (az eredeti egy német receptgyűjtő oldalon található), mert szerintem túl sok volt a habban a zselatin. Szerintem a panna cotta is akkor finom, ha lágy, krémesebb.

Előnye, hogy előre elkészíthető. 

Hozzávalók 5 személyre:

– 9 db. szilva feldarabolva, kimagozva, de minimum félbe vágva

– fahéj

– 200 ml száraz vörös bor

– 80 gramm cukor

– 3 lap zselatin

– 3 tojás sárgája

– 80 gramm cukor

– 75 ml amaretto likőr

– 200 gramm mascarpone

– 200 gramm felvert tejszín

– amaretto keksz a tetejére vagy bármilyen házi mandulás keksz

Elkészítés:

Egy edényben a cukrot karamellizáljuk, majd felöntjük a borral és megszórjuk fahéjjal. Mikor felforrt a bor és elolvadt a cukor, akkor hozzáadjuk a szilvát is. A szilvákat nem főzzük puhára, hanem csak kicsit átmelegítjük. Ezután félrehúzzuk.

A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tojássárgákat a cukorral és a likőrrel gőzfürdőn krémessé keverjük. Amikor még meleg belekeverjük a zselatint és a mascarpone-t. Hideg helyre tesszük egy időre. Amikor megkötött, akkor hozzáadjuk a tejszínhabot. Újra betesszük a hűtőszekrénybe legalább 2 órára.

Én poharakban tálaltam fel. Belekanalaztam az amaretto habot, majd rátettem a szilvákat is, meglocsoltam a fahéjas borral és beleszórtam a mandulás kekszet.

Tovább a blogra »