Ez volt a karácsonyi desszertünk. Nagyon finom volt, de egy kicsit változtatok a recepten (az eredeti egy német receptgyűjtő oldalon található), mert szerintem túl sok volt a habban a zselatin. Szerintem a panna cotta is akkor finom, ha lágy, krémesebb.
Előnye, hogy előre elkészíthető.
Hozzávalók 5 személyre:
– 9 db. szilva feldarabolva, kimagozva, de minimum félbe vágva
– fahéj
– 200 ml száraz vörös bor
– 80 gramm cukor
– 3 lap zselatin
– 3 tojás sárgája
– 80 gramm cukor
– 75 ml amaretto likőr
– 200 gramm mascarpone
– 200 gramm felvert tejszín
– amaretto keksz a tetejére vagy bármilyen házi mandulás keksz
Elkészítés:
Egy edényben a cukrot karamellizáljuk, majd felöntjük a borral és megszórjuk fahéjjal. Mikor felforrt a bor és elolvadt a cukor, akkor hozzáadjuk a szilvát is. A szilvákat nem főzzük puhára, hanem csak kicsit átmelegítjük. Ezután félrehúzzuk.
A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tojássárgákat a cukorral és a likőrrel gőzfürdőn krémessé keverjük. Amikor még meleg belekeverjük a zselatint és a mascarpone-t. Hideg helyre tesszük egy időre. Amikor megkötött, akkor hozzáadjuk a tejszínhabot. Újra betesszük a hűtőszekrénybe legalább 2 órára.
Én poharakban tálaltam fel. Belekanalaztam az amaretto habot, majd rátettem a szilvákat is, meglocsoltam a fahéjas borral és beleszórtam a mandulás kekszet.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: