Karamell pite

Nálunk ez az egyik sütemény a karácsonyi klasszikusok közül, mely minden évben elkészül, és az első, ami el is fogy. Nagyon szeretjük.

Hozzávalók:

A tésztához:

– 280 gramm liszt

– 150 gramm vaj

– 150 gramm cukor

– 1 tojás

– 1 kanál tejföl

– 1 kisebb merőkanál tej

– késhegynyi szódabikarbóna

A puha vajat a szódabikarbónás liszttel elmorzsoljuk, majd rászórjuk a cukrot is. Ezután a maradék hozzávalókat is felhasználva tésztát gyúrunk. A tésztát négy részre osztjuk és betesszük a hűtőbe pihenni egy fél órára.

Ezután a cipókból négy lapot nyújtunk. Egyesével vesszük ki a  hűtőből, csak az van szobahőmérsékleten, mellyel éppen dolgozunk.

Egy közepes tepsi hátoldalán megsütjük a lapokat 180- 200 fokon. Előtte villával megszúrjuk.

Figyelni kell, mert néhány perc alatt elkészül. 

Hozzávalók a krémhez és az elkészítése:

– 500 ml tej

– 150 gramm vaníliás cukor, további a tetejére

– 3 evőkanál liszt

– 3 evőkanál cukor

– 3 evőkanál erős kávé

– 100 gramm vaj

A cukrot és a lisztet összekeverjük, majd felengedjük egy kevés tejjel. Simára keverjük. A maradék tejet a tűzre tesszük és mikor felforrt lassan hozzákeverjük a lisztes, cukros tejet. Állandóan kevergetni kell. Sűrűre főzzük. Ezután lehúzzuk a  tűzről.

A 3 evőkanál cukrot megpirítjuk, majd felöntjük a kávéval. Ezt hozzáadjuk a krémhez, majd a habos vajat apránként hozzákeverjük. A vajat akkor adjuk hozzá mikor a krém még langyos különben nem lehet jól elkeverni.

A kész lapokat állni hagyjuk néhány órára, majd megtöltjük a krémmel. A tetejére vaníliás cukrot szórunk, majd másnap szeleteljük fel. Sokáig finom és friss.

Az alábbi képen éppen megtöltöttük a lapokat. Ez másnapra szépen megpuhul.

Mire rájöttünk, hogy fotózni kell már nem volt mit. 🙂

Tovább a blogra »