Nálunk ez az egyik sütemény a karácsonyi klasszikusok közül, mely minden évben elkészül, és az első, ami el is fogy. Nagyon szeretjük.
Hozzávalók:
A tésztához:
– 280 gramm liszt
– 150 gramm vaj
– 150 gramm cukor
– 1 tojás
– 1 kanál tejföl
– 1 kisebb merőkanál tej
– késhegynyi szódabikarbóna
A puha vajat a szódabikarbónás liszttel elmorzsoljuk, majd rászórjuk a cukrot is. Ezután a maradék hozzávalókat is felhasználva tésztát gyúrunk. A tésztát négy részre osztjuk és betesszük a hűtőbe pihenni egy fél órára.
Ezután a cipókból négy lapot nyújtunk. Egyesével vesszük ki a hűtőből, csak az van szobahőmérsékleten, mellyel éppen dolgozunk.
Egy közepes tepsi hátoldalán megsütjük a lapokat 180- 200 fokon. Előtte villával megszúrjuk.
Figyelni kell, mert néhány perc alatt elkészül.
Hozzávalók a krémhez és az elkészítése:
– 500 ml tej
– 150 gramm vaníliás cukor, további a tetejére
– 3 evőkanál liszt
– 3 evőkanál cukor
– 3 evőkanál erős kávé
– 100 gramm vaj
A cukrot és a lisztet összekeverjük, majd felengedjük egy kevés tejjel. Simára keverjük. A maradék tejet a tűzre tesszük és mikor felforrt lassan hozzákeverjük a lisztes, cukros tejet. Állandóan kevergetni kell. Sűrűre főzzük. Ezután lehúzzuk a tűzről.
A 3 evőkanál cukrot megpirítjuk, majd felöntjük a kávéval. Ezt hozzáadjuk a krémhez, majd a habos vajat apránként hozzákeverjük. A vajat akkor adjuk hozzá mikor a krém még langyos különben nem lehet jól elkeverni.
A kész lapokat állni hagyjuk néhány órára, majd megtöltjük a krémmel. A tetejére vaníliás cukrot szórunk, majd másnap szeleteljük fel. Sokáig finom és friss.
Az alábbi képen éppen megtöltöttük a lapokat. Ez másnapra szépen megpuhul.
Mire rájöttünk, hogy fotózni kell már nem volt mit. 🙂
Muchas gracias y Feliz Año Nuevo!
Este pastel luce muy hermoso y exquisito,abrazos y feliz año nuevo,abrazos y abrazos.