Ez a sütemény nagyon finom és különleges. Most sütöttük először. A recept eredeti változata Dana blogján található, itt. Nagyon érdekes karácsonyi sütemények vannak rajta, érdemes megnézni. (Dana beszél és ír körülbelül négy nyelven, a blogja román nyelvű, a címe: Tokácska :).)
A hozzávalókról annyit, hogy nem tudom hol lehet beszerezni kandírozott gyömbért. Ha valaki tudja, akkor írja meg nekem kérem szépen. Ehhez a süteményhez olyat használtunk fel, ami a spájzban volt, de már nem tudni honnan. 🙂
Hozzávalók:
– 100 gramm kandírozott gyömbér
– 60 gramm porcukor
– 175 gramm vaj- nagyon hideg
– 250 gramm liszt
– 70 gramm darált mogyoró vagy apróra vágott
A glazúrhoz:
– 2 evőkanál zöldcitrom leve
– 80 gramm porcukor
Elkészítés:
A gyömbért apróra vágjuk és egy evőkanállal félreteszünk a dekoráláshoz. A maradék gyömbérből, 60 gramm cukorból, a vajból, lisztből, mogyoróból tésztát gyúrunk. Kinyújtjuk 1,5 cm vastag téglalappá, fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőszekrénybe egy órára. Mikor letelt a pihentetési idő picike kockákra vágjuk és megsütjük 180 fokon 15- 20 percig.
A maradék cukorból, azaz 80 grammból, 2 evőkanál zöldcitrom léből elkészítjük a glazúrt. A sütemény tetejére pedig gyömbér darabot teszünk.
Ennek a süteménynek jót tesz a pár nap állás, mert jobban érvényesül a gyömbér íze. Sokáig eltartható.
Ha zöldcitrom helyett citromot használunk az sem baj, de zöldcitrommal finomabb.
Dana, nincs mit. 🙂 Én köszönöm a receptet!
gratulalok, gyönyörüek lettek ! es köszönöm a szep szavakat !
Köszönöm szépen! Akkor nem lehetetlen. 🙂
Meg a Lehel téri csarnokban is kapható!
Szia! Pl. kispesti, vagy erzsébeti piacon, a magos boltokban.
Nem tudom, hol laksz, nálunk Pesten, az Örs vezér terén, a Cédrus piacon ott lehet kapni, ahol diót, mandulát, hüvelyeseket, aszalt gyümölcsöket árulnak.
Szia!<br /><br />Bioboltokban szokott lenni kandírozott gyömbér meg mindenféle gyümölcsök, de például dm-ben is lehet kapni Alnatura márkanév alatt.