Kávé és Csokoládé

Mézes pogácsa Luca napra

 
 

A Luca naphoz több népszokás kötődik. A legismertebb a lucaszéke és a pogácsasütés. December 13.- án kell elkezdeni a szék készítését és Karácsonyig befejezni. Az éjféli misén, ha ráállunk a lucaszékre, akkor megláthatjuk a boszorkányt. Innen ered a mondás is, hogy lassan készül, mint a Luca széke. 

 
„A magyar néphit szerint Luca csúnya öregasszony képében vagy fehér leplekbe rejtőzve jelenik meg – ezért is hordtak a lányok lucázáskor fehér lepedőt. Bár néhol a lucaboszorka nevet használják, Luca alakja nem azonos a hagyományos értelemben vett boszorkánnyal, mivel azoknak létezett egy valós, emberi alakja is, akit a falusiak szerencsétlen esetben boszorkányság vádjával perbe fogtak és megégettek vagy vízbe fojtottak. Luca inkább egy kísértetre hasonlít. Az ő napja gonoszjáró nap, az ártó lelkek, gonosz szellemek, rontáshozók szabadon járhatnak-kelhetnek, védekezni ellenük fokhagymával érdemes: éppen olyan hatásos elfogyasztva, mint a ház, az istálló ajtófélfájára, ablakkeretére kenve. Mivel ilyenkor számítani lehetett boszorkányok látogatására, a seprűket bölcs előrelátással eltették. Nem csak a söprögetés volt tilos ezen a napon, Luca azokat is megbüntette, akik szőni, fonni, lúgozni, meszelni vagy kenyeret sütni merészeltek a nevenapján.”
Forrás: Erdély.ma – Luca nap, avagy karácsony előtti népszokások
 
Luca napkor jósoltak időjárást, termést és a vőlegény nevét is.
 
 
Mézes pogácsa
 
Igaz ez nem egy sós pogácsa, de nálunk ma ez készült.
 
Hozzávalók:
 
– 125 gramm méz
– 125 gramm vaj
– 250 gramm rozsliszt
– 250 gramm finomliszt
– 200 gramm porcukor
– 3 tojás
– 2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék- ha nincs otthon, akkor ízlés szerint tegyünk bele fahéjat, ánizst, szegfűszeget és gyömbért.
– fél citrom leve és héja
– 1 kiskanál szódabikarbóna
 
Elkészítés:
 
A tojásokat habosra keverjük a porcukorral és belecsepegtetjük a citromlevet. A mézet és a vajat közepes lángon megolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A rozslisztet és a sima lisztet összekeverjük, hozzátesszük a szódabikarbónát, a citrom héját és a mézeskalács fűszert. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Amikor kihűlt a mézes vaj, akkor hozzákeverjük a tojásokhoz, majd lassan hozzáöntjük a lisztet és jól elkeverjük. Én a mixer egyes fokozatával kevertem.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A hűtőben hagyjuk 5 órát hűlni, vagy egy éjszakára is betehetjük.
 
Amikor letelt a pihentetési idő egy lisztezett felületen rudat formálunk és feldaraboljuk. A darabokból golyókat készítünk majd egy sütőpapírral borított tepsire tesszük bő távolságra, mert nagyon megnő a pogácsa.
 
Én a közepébe mandulát tettem. A tepsin még pihentettem néhány percet.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

180 fokon sütjük 10 -13 percet.

 
Amikor elkészült tetszés szerint díszítjük.
 
 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!