Karácsonyi jégtorta- karamellás, mogyorós, narancsos mascarponés

Két évvel ezelőtt készítettem el ezt a desszertet a karácsonyi ebédre. Eddig nem szerepelt a blogon, gondoltam így Karácsony előtt esetleg hasznos lehet, mert még nem mindenki döntötte el a teljes menüsort.

Hozzávalók:

A karamellhez:

– 50 ml víz

– 10 dkg. cukor

– 250 ml mogyoró (megpirított, darabosra tört). Sajnos ml-ben van megadva, nem mértem le, hogy ez grammra mennyi is valójában.

A narancskrémhez:

– 3 dl frissen facsart narancslé

– 8 tojássárga

– 400 gramm cukor

– 2 dl víz

– 500 g. mascarpone

– néhány kanál konyak

További hozzávalók:

– babapiskóta a tortaforma kibéleléséhez

– kávé, konyak

Elkészítés:

Fél dl vízből és 10 dkg. cukorból barna karamellt főzünk. Beleöntjük a mogyorót. Fontos, hogy eközben a tűzön van a lábos, mert ha félrehúzzuk, akkor azonnal megköt a cukor, s kezdhetjük elölről. Ezután egy tepsit megolajozunk és ráöntjük a karamellt. Amikor megkeményedett összetörjük.

Ezután elkészítjük a narancsot. A narancslevet addig főzzük, míg a negyedére csökken. Érdemes mellette maradni, mert könnyű elfelejteni.

Majd összekeverjük a tojássárgákat a cukorral, hozzátöltünk 2 dl vizet és gőz fölött kb. 5 percig elektromos habverővel keverjük. Amikor elvesszük a tűzről tovább keverjük, míg le nem hűl. Ezután beleöntöm a narancslevet, lehetőleg lassan csurgatva, majd a mascarponét, a konyakot és a széttördelt karamellt.

Kibélelünk fóliával egy tortaformát. A babapiskótákat méretre vágjuk. Beáztatjuk egy erős, jó minőségű kávéba. Ízlés szerint cukrozzuk a kávét, de nem kötelező. Hozzáadunk egy pici rumot. A babapiskótát addig áztatjuk, míg jó puha nem lesz. (Az eredeti recept instant kávéból szirupot készít, de nekem ez nem tetszett. A krém így is eléggé édes.) A forma alját és az oldalát is kirakjuk. A végén beleöntjük a krémet és a fagyasztóba tesszük.

Tálaláskor a tetejére lehet kakaóport szórni.

Lehet, hogy hosszadalmasnak tűnik, de megéri a fáradságot, Karácsonykor szerintem még inkább.

(Váncsa Iván: Ezeregy recept)

Tovább a blogra »