Ennek a sütőtökös édességnek a története nagyon egyszerű. Van itthon sütőtök. A héten főztem narancsos sütőtöklevest, ezért most a változatosság kedvéért megint édességet sütöttem belőle. A receptet egy angol oldalon találtam. Picikét változtattam rajta. Az enyém nem volt annyira édes és én mogyorót használtam dió helyett. Természetesen dióval is elkészíthető.
Hozzávalók:
– 80 gramm vaj
– 2 tojás
– 260 gramm liszt
– 290 gramm sütőtök – megsütve, pürésítve
– 150 gramm nyírfacukor- vagy 200 gramm kristálycukor
– 1 teáskanál szódabikarbóna
– negyed teáskanál őrölt szegfűszeg
– negyed teáskanál őrölt szerecsendió
– fél teáskanál őrölt gyömbér
– 1 teáskanál fahéj
– 60 gramm csokoládé- én fehéret és étcsokoládét kevertem hozzá
– 50 gramm feldarabolt mogyoró
Elkészítés:
Ha mindent kimértünk és kikészítettünk, akkor nagyon gyorsan össze tudjuk állítani ezt a süteményt.
A vajat és a cukrot krémessé keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat és a sütőtököt is.
Ezután mehetnek bele a száraz hozzávalók: a liszt, a szódabikarbóna, a fűszerek, majd a csokoládé és a darabosra vágott mogyoró.
Egy őzgerinc formát kivajaztam és beliszteztem. 180 fokon sütöttem a süteményt 45 percig. Tűpróbával ellenőriztem.
A képen áfonyalekvár van mellette, de lekvár nélkül is nagyon finom, egyáltalán nem száraz.
Finom