Ma volt a kisfiam 4. születésnapja. Ebből az alkalomból készült ez a csokoládétorta.
Hozzávalók:
– 40 gramm liszt
– 60 gramm kukoricakeményítő
– 3 tojás
– 125 gramm vaj
– 170 gramm csokoládé – 70 százalékos
– 120 gramm cukor- én nádcukrot használtam
– 1 narancs reszelt héja
– 2 evőkanál narancslikőr
– 100 gramm darált dió
– fél vaníliarúd kikapart belseje, vagy egy zacskó bourbon vaníliás cukor
– 1 csomag sütőpor
A bevonáshoz:
– 270 gramm étcsokoládé- 70 százalékos
– 125 ml tejszín
Elkészítés:
A tojásokat kikeverjük a cukorral.
A csokoládét vízfürdőn megolvasztjuk.
Hozzáadjuk a narancshéjat, a vajat és a narancslikőrt.
Mikor megolvadt félretesszük, hogy kihűljön.
A lisztet a kukoricakeményítőt és a sütőport elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojáshoz.
Amikor a csokoládé langyos hozzáadjuk a lisztes tésztánkhoz. Homogénné keverjük, majd beleszórjuk a darált diót is.
Egy tortaforma aljába sütőpapírt teszek és kivajazom. A sütőforma széleit is bekentem vajjal.
A tortaformám 24 cm-es volt.
180 fokon sütöttem 40 percet. Hagytam a formában kihűlni, csak utána csatoltam le róla.
Közben elkészítjük a bevonót. A tejszínt felmelegítem, majd belekeverem a feldarabolt csokoládét. Jól elkeverem, majd felviszem a tortára.
Eléggé tömény, de nagyon finom. Szerintem egy embernek egy vékony szelet elegendő.
Gránátalmával díszítettem.
A receptet egy olasz nyelvű receptgyűjtő oldalon találtam.
Az ünnepelt: