Gyömbéres mézeskalács

Sokszor sütöttem már mézeskalácsot, de azt hiszem, hogy ez az a massza, ami a legjobban bevált nekem, mert elég könnyű vele dolgozni. Még a gyerekek is ügyesen nyújtották a tésztát és szaggatták a formákat.

Hozzávalók:

– 500 gramm liszt

– 250 gramm méz

– 125 gramm vaj

– 125 gramm cukor

– fél evőkanál őrölt fahéj

– fél evőkanál szegfűszeg

– 1 tojás

– fél kávéskanál szódabikarbóna

– őrölt gyömbér ízlés szerint

Elkészítés:

A mézet lassú tűzön melegítjük és hozzákeverjük a vajat és a cukrot. Mialatt hűl összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával és a fűszerekkel. Amikor langyos a mézes keverékünk akkor hozzáöntjük a liszthez és teszünk hozzá egy tojást. Összedolgozzuk a tésztát, majd a hűtőben minimum 2 órát állni hagyjuk.

A tésztából leveszünk egy kisebb adagot és lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. Kiszaggatjuk a formákat, majd egy sütőpapírral fedett tepsibe helyezzük őket. 180 fokon sütjük 10- 15 percig. Nekünk a 2. sütéstől 10 perc is elegendő volt. Vigyázzunk ne süssük túl, mikor picit kezd pirulni már készen is van. Forrón könnyen törik.

Díszítés:

Díszíthetjük fehér cukormázzal. 1 tojásfehérjét kemény habbá verünk. 100 gramm porcukrot átszitálunk. A hab feléhez hozzákeverjük részletekben a cukrot habverővel és egy nejlonzacskóba töltjük. A sarkát kivágjuk úgy hogy pici lyuk legyen. Ha nem sikerült a dísz, akkor várjuk meg míg megszáradt és szedjük le róla.

Készíthetünk barna mázat is. 1 kiskanál kakaópor, 1 kiskanál porcukor és egy kiskanál tojásfehérje. Ezt összekeverjük és kész is a barna máz.

Forrás: Tószegi Judit: Mézeskalácsok, Cser kiadó 2009

Tovább a blogra »