Céklaleves fűszeres garnélanyárssal és wasabis tejszínnel díszítve

Nagyon szeretem a céklát, igyekszem gyakran enni. Legtöbbször leves készül belőle, de előfordul az is, hogy egyszerűen csak megiszom a levét almával és sárgarépával. Ez a leves nagyon finom, ilyen tálalással szerintem ünnepeken is bevethetjük. Szükségünk van hozzá egy jó minőségű száraz fehér borra és egy zöldséglére. Itthon időnként van a fagyasztóban zöldség-, csirke-, és marha alaplé is. Ezúttal előtte való nap készítettünk egy zöldséglevest és annak a levével öntöttük fel a céklát.

Hozzávalók 10 személyre:

– 1250 gramm cékla

– 500 gramm hagyma

– 1 l zöldséglé

– 60 gramm vaj

– 300 ml száraz fehér bor

– 150 ml tejszín

– 3 gerezd fokhagyma

– só, bors

Elkészítés:

A céklát meghámozom, megmosom, majd feldarabolom kisebb kockákra.

A hagymát és a fokhagymát apróra vágom és a felforrósított vajhoz adom. Enyhén megpirítom.

Beleteszem a céklát, felöntöm a zöldséglével és a borral. Addig főzöm míg a cékla meg nem puhul. Nem egyhamar lesz puha, rá kell szánni egy kis időt. Mikor megpuhult egy botmixerrel pürésítjük.

A garnélanyárs

Hozzávalók 10 személyre:

– 70 garnéla

– chili

– 30 gramm friss gyömbér

– 3 gerezd fokhagyma

– só, bors

Tálalás előtt elkészítjük a garnélanyársat. Mi hetet raktunk egy nyársra. Sózzuk és borsozzuk.

Egy serpenyőben olajat forrósítunk, beletesszük a fokhagymát, a chilit és a gyömbért.

Ebben a fűszeres olajban megsütjük a nyársakat. Vigyázzunk nagyon hamar megsül.

A gyerekeknek készült csak sóval és fokhagymával.

Már csak a tejszín maradt hátra. Összekeverjük a tejszínt egy kevés wasabival és azzal díszítjük a levest.

Tovább a blogra »