Nagyon szeretem a céklát, igyekszem gyakran enni. Legtöbbször leves készül belőle, de előfordul az is, hogy egyszerűen csak megiszom a levét almával és sárgarépával. Ez a leves nagyon finom, ilyen tálalással szerintem ünnepeken is bevethetjük. Szükségünk van hozzá egy jó minőségű száraz fehér borra és egy zöldséglére. Itthon időnként van a fagyasztóban zöldség-, csirke-, és marha alaplé is. Ezúttal előtte való nap készítettünk egy zöldséglevest és annak a levével öntöttük fel a céklát.
Hozzávalók 10 személyre:
– 1250 gramm cékla
– 500 gramm hagyma
– 1 l zöldséglé
– 60 gramm vaj
– 300 ml száraz fehér bor
– 150 ml tejszín
– 3 gerezd fokhagyma
– só, bors
Elkészítés:
A céklát meghámozom, megmosom, majd feldarabolom kisebb kockákra.
A hagymát és a fokhagymát apróra vágom és a felforrósított vajhoz adom. Enyhén megpirítom.
Beleteszem a céklát, felöntöm a zöldséglével és a borral. Addig főzöm míg a cékla meg nem puhul. Nem egyhamar lesz puha, rá kell szánni egy kis időt. Mikor megpuhult egy botmixerrel pürésítjük.
A garnélanyárs
Hozzávalók 10 személyre:
– 70 garnéla
– chili
– 30 gramm friss gyömbér
– 3 gerezd fokhagyma
– só, bors
Tálalás előtt elkészítjük a garnélanyársat. Mi hetet raktunk egy nyársra. Sózzuk és borsozzuk.
Egy serpenyőben olajat forrósítunk, beletesszük a fokhagymát, a chilit és a gyömbért.
Ebben a fűszeres olajban megsütjük a nyársakat. Vigyázzunk nagyon hamar megsül.
A gyerekeknek készült csak sóval és fokhagymával.
Már csak a tejszín maradt hátra. Összekeverjük a tejszínt egy kevés wasabival és azzal díszítjük a levest.
Köszönöm! Biztosan finom volt, kaporral még nem kóstoltam.
Nálam is most volt terítéken a cékla, igaz kaporral és nem ilyen szép akár ünnepinek is beillő feltéttel. Nagyon gusztusos így is!!!