Kávé és Csokoládé

Ricotta torta csokoládéhabbal

A hétvégén születésnapot ünnepeltünk és annak alkalmából sütöttem ezt a tortát. A recept nagyon egyszerű és gyors lett volna, ha nem kell egy omlós tésztával kibélelni egy tortaformát. A nehézség az volt, hogy a krém nem volt olyan magas, mint a forma, így a szélekre is figyelni kellett, majd az utolsó karikát a krémre helyezni. Gondolom rutin kérdése az egész. Még gyakorolni kell. 🙂
A ricotta torta eredeti verziója itt van.

Hozzávalók az omlós tésztához: (nekem 430 gramm lett belőle)

– 250 gramm liszt
– 120 gramm vaj
– 70 gramm porcukor
– 1 tojás sárgája
– 1 citrom reszelt héja
– fél vaníliarúd kikapart belseje

A túrós töltelékhez:

– 600 gramm ricotta
– 250 gramm cukor
– 1 tojás
– 3 tojássárgája
– fahéj
– 1 citrom és 1 narancs reszelt héja

Elkészítés:

A lisztet egy nagyobb tálba tesszük és belemorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk a tojás sárgáját, a reszelt citromhéjat, a porcukrot és a vaníliát. Összegyúrjuk a tésztát és egy fóliába csomagoljuk, majd a hűtőben pihentetjük 2 órát.

A krém:

A ricottát összekeverjük a cukorral, a tojás sárgákkal és a tojással. Megszórjuk a fahéjjal, a reszelt citrom és narancshéjjal. Jól elkeverjük.

Egy közepes tortaformát kibélelünk sütőpapírral és kivajazzuk. A tésztát kettéválasztjuk és egy lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. A tortaforma aljára és a szélére rakjuk. Beleöntjük a krémet, majd befedjük.

180 fokon sütjük 40 percig.

A csokoládéhab:

A recept Mamma-tól származik, annyi különbséggel, hogy gyömbérrel ízesítettem.

– 3 tojássárgája
– 60 gramm porcukor
– 200 gramm csokoládé (min. 60 %)
– 1 evőkanál vaj
– 5 tojásfehérje
– friss gyömbér reszelve, ízlés szerint
– fél vaníliarúd kikapart belseje vagy vaníliakivonat
– csipet só

A tojássárgákat a cukorral habosra keverem. A csokoládét vízfürdőn a vajjal megolvasztom. Belereszelem a gyömbért és hozzáadom a vaníliát. A tojásfehérjéket egy csipet sóval felverem. A csokoládét összekeverem a tojássárgás cukorral, majd óvatosan beleforgatom a fehérjéket is. Kisebb tálkákat bevizezek és beleteszem a habot. Legalább 2 órára a hűtőbe helyezem.

A desszertet gyümölccsel díszítettem.

Egy kis baj van a jobb fényképezőgéppel, helyesebben volt. A következő recept már szép képekkel készült.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!