A quinoa egy dél- amerikai gabonaféle. Nagyon egészséges és gluténmentes. Magas a fehérje és rosttartalma, bőven tartalmaz B, E vitamint, magnéziumot, kalciumot, foszfort és vasat. Az inkák és az asztékok nagy fontosságot tulajdonítottak neki. Dél- Amerikában ma is termesztik természetesen, különösen Bolíviában és Peruban. Íze semleges emiatt sokféle étel készíthető belőle. Főzhetünk sós, édes ételeket, beletehetjük különböző levesekbe is. 15- 20 perc alatt elkészül. Főzés előtt érdemes átmosni a szemeket.
Különösen ajánlom kismamáknak és kisgyerekeknek. Nekünk ma ez volt az uzsonna, a gyerekeim nagyon szerették. A meggyet a fagyasztóból vettem ki, természetesen más gyümölccsel is elkészíthető.
Quinoa ültetvény. Forrás: internet
Hozzávalók:
– 200 gramm quinoa
– 500- 600 ml tej- én rizstejet használtam
-1 csapott evőkanál nádcukor- valójában ízlés szerint, a rizstej maga is édes. Mézet is lehet használni.
– fahéj
– meggy
– fél vaníliarúd kikapart belseje vagy vaníliás cukor
Elkészítés:
A quinoa szemeket átmosom vízzel, majd a tejjel kis lángra teszem. Hozzáadom a cukrot és a vaníliát. Mikor átlátszóvá válnak a szemek és megpuhul, akkor készen van. Körülbelül 15 perc. Leszórom fahéjjal és meggyel tálalom. Hidegen, melegen egyaránt finom.
A receptet egy olasz nyelvű oldalon találtam.
Biztos nem lehet rossz