A napokban a kezembe került Charlie Trotter könyve “A főzés öröme”. Nagyon izgalmas receptek vannak benne, biztosan el fogok még néhányat készíteni belőle. De ki is Charlie Trotter. Politológusnak készült, de szakács lett belőle. A Wisconsini egyetemen végzett, a szünidők alatt pincérként dolgozott. A diploma megszerzése után sokat utazott Európában és Amerikában. Hazatérése után megnyitotta a Charlie Trotter’s nevű éttermet Chicagoban. (816 West Armitage, Chicago, Illinois 60614) A Bűvös Szakács blogon még többet meg lehet tudni róla, itt.
Zizi kalandjai blog szerzője meghirdette a vegetáriánus sütőtökös ételek fordulóját. Bevallom őszintén nagyon szeretem a húst, a halakat és szinte mindent, de úgy döntöttem ezúttal készítek valamit. Charlie Trotter receptje nem vegetáriánus, mert a leveshez csirkealaplevet használ és az ételt sült fácánmellel tálalja, de én átalakítottam kicsit.
Hozzávalók:
– körülbelül 1 kg. sütőtök
– só, bors
– friss kakukkfű, 12 ág – sajnos én nem tudtam beszerezni, így szárítottat használtam, de friss kakukkfűvel sokkal jobb
– 3 evőkanál olívaolaj
– 700- 800 ml zöldség alaplé
– 3 evőkanál vaj- nem kötelező
– julienne-re vágott friss gyömbér
– reszelt friss gyömbér ízlés szerint
-a leves tetejére szárított áfonya, tökmag és tökmagolaj
Elkészítés:
A sütőtököt meghámozom, kimagozom és feldarabolom. Megkenem olívaolajjal. Egy tepsi aljára vizet öntök, majd ráhelyezem a sütőtök darabokat. Sózom, borsozom és kakukkfű ágakat rakok rá. 200 fokon megsütöm. Körülbelül 40 perc.
A zöldséglevet a sült tökkel és a reszelt gyömbérrel főzzük 10 percig, majd egy botmixerrel pürésítjük. Belekeverhetünk 3 evőkanál vajat. Megkóstoljuk és ha szükséges még sózzuk és borsozzuk.
A vékonyra vágott gyömbért egy kevés olajon ropogósra sütjük, majd lecsöpögtetjük.
Forrón tálaljuk. Rácsöpögtetünk tökmagolajat, megszórjuk a gyömbérrel, a tökmaggal és az áfonyával.
Charlie Trotterről: http://www.charlietrotters.com/
Köszönöm szépen! 🙂
Izgalmas, finom
Gyönyörű a fotó! A leves meg biztosan finom volt…. látszik rajta :))