Az előző írásomban beharangoztam egy süteményt, melyet most elkészítettem némi változtatással. A kakaós mézes lapokat az Andi konyhájától kölcsönöztem annyi különbséggel, hogy jelentősen csökkentettem a cukrot, míg a citromos krémet egy saját, nagyon régi, elsárgult lapú főzőkönyvből vettem. Szerintem az édes mézes sütemény lapokhoz remekül illik a savanykás citromkrém és persze a csokoládé vagy a kakaós máz.
Hozzávalók a tésztához:
– 2 tojás
– 450 gramm liszt
– 1 kávéskanál szódabikarbóna
– 2 evőkanál kakaó
– 2 evőkanál méz
– 50 gramm vaj
– 180 gramm porcukor
A citromkrémhez:
– fél citrom reszelt héja és leve
– 300 ml tej
– 3 evőkanál gríz
– 100 gramm cukor
– 200 gramm vaj
Kétféle glazúrt mutatok be és mindenki választhat mit szeret jobban. A süteményen mindkettő nagyon finom.
A csokoládé mázhoz:
– 160 gramm csokoládé
– 50 ml tejszín
– 1 evőkanál olaj
Kakaós bevonó:
– 100 gramm porcukor
– 2 evőkanál forró víz
– 1 púpos evőkanál kakaó
– 1 kanál olaj
Elkészítés:
A liszthez hozzáadom a szódabikarbónát és félreteszem. A gőz felett a többi hozzávalót egyneművé keverem. /A mézet, a kakaóport, a vajat, a porcukrot és a tojást./
Miután jól összekevertem, hozzáadom a lisztet is. Először elkeverem a mixerrel, majd kézzel összegyúrom. A mixer használata nem muszáj, kézzel is jól összedolgozható.
Becsomagolom egy fóliába és 30 percig pihentetem, hogy könnyebb legyen lapokat nyújtani belőle.
Miután letelt a fél óra egy lisztezett felületen 3 egyenlő lapot nyújtunk. A sodrófát is belisztezzük. Ha nem sikerül, akkor fontos, hogy a felületet amin dolgoztuk jól megtisztítsuk a leragadt tésztától. Fogunk egy kaparót, lekaparjuk és újra belisztezzük, ha ezt nem tesszük meg, akkor újra le fog ragadni.
Egy 22- 32 cm-es tepsi hátoldalát megkenem vajjal és megszórom liszttel. A lapokat villával megszúrom, majd 180 fokon sütöm 10 percig. Amíg meleg egy késsel óvatosan elválasztjuk és egy tálcára csúsztatjuk.
A krém elkészítése:
– 300 ml tejet felmelegítek, majd belefőzök 3 evőkanál grízt. Hozzákeverem a cukrot, a citrom levét és héját. Habosra kavarom, majd hozzákeverek 200 gramm vajat is.
A lapokat megtöltjük a krémmel és elkészítjük a bevonót is.
1. Csokoládé bevonó
Vízfürdő felett megolvasztom a csokoládét, majd hozzáadom az olajat és a tejszínt.
2. Kakaós máz
A kakaót összekeverjük a porcukorral, a 2 evőkanál forró vízzel és az olajjal.
Miután megkentük a sütemény tetejét a választott glazúrral egy napig állni hagyjuk. Másnapra megpuhul és szépen szeletelhető.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: