Kávé és Csokoládé

Mézes – citromos sütemény

Az előző írásomban beharangoztam egy süteményt, melyet most elkészítettem némi változtatással. A kakaós mézes lapokat az Andi konyhájától kölcsönöztem annyi különbséggel, hogy jelentősen csökkentettem a cukrot, míg a citromos krémet egy saját, nagyon régi, elsárgult lapú főzőkönyvből vettem. Szerintem az édes mézes sütemény lapokhoz remekül illik a savanykás citromkrém és persze a csokoládé vagy a kakaós máz.

Hozzávalók a tésztához:

– 2 tojás
– 450 gramm liszt
– 1 kávéskanál szódabikarbóna
– 2 evőkanál kakaó
– 2 evőkanál méz
– 50 gramm vaj
– 180 gramm porcukor

A citromkrémhez:

– fél citrom reszelt héja és leve
– 300 ml tej
– 3 evőkanál gríz
– 100 gramm cukor
– 200 gramm vaj

Kétféle glazúrt mutatok be és mindenki választhat mit szeret jobban. A süteményen mindkettő nagyon finom.

A csokoládé mázhoz:

– 160 gramm csokoládé
– 50 ml tejszín
– 1 evőkanál olaj

Kakaós bevonó:

– 100 gramm porcukor
– 2 evőkanál forró víz
– 1 púpos evőkanál kakaó
– 1 kanál olaj

Elkészítés:

A liszthez hozzáadom a szódabikarbónát és félreteszem. A gőz felett a többi hozzávalót egyneművé keverem. /A mézet, a kakaóport, a vajat, a porcukrot és a tojást./

Miután jól összekevertem, hozzáadom a lisztet is. Először elkeverem a mixerrel, majd kézzel összegyúrom. A mixer használata nem muszáj, kézzel is jól összedolgozható.

Becsomagolom egy fóliába és 30 percig pihentetem, hogy könnyebb legyen lapokat nyújtani belőle.

Miután letelt a fél óra egy lisztezett felületen 3 egyenlő lapot nyújtunk. A sodrófát is belisztezzük. Ha nem sikerül, akkor fontos, hogy a felületet amin dolgoztuk jól megtisztítsuk a leragadt tésztától. Fogunk egy kaparót, lekaparjuk és újra belisztezzük, ha ezt nem tesszük meg, akkor újra le fog ragadni.

Egy 22- 32 cm-es tepsi hátoldalát megkenem vajjal és megszórom liszttel. A lapokat villával megszúrom, majd 180 fokon sütöm 10 percig. Amíg meleg egy késsel óvatosan elválasztjuk és egy tálcára csúsztatjuk.

A krém elkészítése:

– 300 ml tejet felmelegítek, majd belefőzök 3 evőkanál grízt. Hozzákeverem a cukrot, a citrom levét és héját. Habosra kavarom, majd hozzákeverek 200 gramm vajat is.

A lapokat megtöltjük a krémmel és elkészítjük a bevonót is.

1. Csokoládé bevonó

Vízfürdő felett megolvasztom a csokoládét, majd hozzáadom az olajat és a tejszínt.

2. Kakaós máz

A kakaót összekeverjük a porcukorral, a 2 evőkanál forró vízzel és az olajjal.

Miután megkentük a sütemény tetejét a választott glazúrral egy napig állni hagyjuk. Másnapra megpuhul és szépen szeletelhető.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!