Mielőtt rátérnék a receptre elmesélem, hogy a hétvégén egy 10 km-es futóversenyen vettem részt. 60 percen belül szerettem volna futni, de nem sikerült, mert sokat tartalékoltam az erőmmel. Abból is látszott, hogy a két 5 km-em egyforma lett. A verseny egyedüli hiányossága az volt, hogy nem volt jelzés az úton, csak az utolsó két km-nél tettek fel egy táblát. Az időeredményem 60 perc lett. 38 lányból, 11. lettem.
Életem első, és ezidáig egyetlen félmaratonja után rosszul lettem, emiatt most sokkal jobban figyeltem a futás előtti napon az evésre, a verseny közben pedig a frissítésre. Az ebédem pizza volt, mely otthon készült teljes egészében, nemcsak a feltét, maga a pizza is. Vacsorára gondoltam készíteni valami sütőtökös tésztás ételt, de végül diós, grízes tésztát ettem eperlekvárral. 🙂
Éppen készül a pizza a sütőben
Anchoïade Niçoise
A recept Provence- ból származik, Franciaország déli részéről. Sajnos nem jártam még ott, de szeretnék. Ha mondhatom, hogy van kedvenc krémem, melyet fokhagymás pirítós kenyérrel érdemes enni, akkor ez lenne az. Ez az étel James Beard receptje alapján készült.
Hozzávalók:
– 160 ml pirított mogyoró
– 240 ml szárított, cukrozott füge
– 60 gramm szardella filé az olajával együtt
– 3 gerezd fokhagyma
– 60 ml olívaolaj
A fügénél érdemes figyelni arra, hogy ne legyen az a nagyon kiszáradt füge, melyet karika alakú papíron árulnak, hanem lehet kapni finomabb egészen puha szárított fügét is tasakban. Mielőtt feldaraboljuk a fügét, a pici csücskét ollóval levágjuk, azt nem tesszük hozzá a krémhez.
Elkészítés:
A mogyorót zsiradék nélkül megpirítjuk. A fügét, az olajos szardellát, a fokhagymát kicsi darabokra vágjuk, majd egy botmixerrel összetörjük. A 60 ml olívaolajat lassan hozzácsurgatjuk, közben tovább keverjük. Mikor szép sima a krém, akkor készen is vagyunk.
Előételként érdemes kínálni fokhagymás pirítóson.
A krémet tehetjük terrine formába is, mi tálkába raktuk.
Imádom az ilyen krémeket. Köszike, hogy megosztod velünk.
ÁÁÁ nagyon guszta