Kávé és Csokoládé

Gluténmentes Zuppa Inglese

Mostanában nem közöltem gluténmentes recepteket, igyekszem ezentúl gyakrabban. A helyzet az, hogy úgy néz ki, hogy a kisfiam nem gluténérzékeny. Körülbelül egy éve eszik mindent és semmi probléma nincsen. Mikor másfél éves volt, akkor hetekig beteg volt, végül kórház lett a vége. Csak akkor gyógyult meg, amikor kizártuk az étrendjéből a glutént. Vizsgálaton nem voltunk soha, egyedül a mágneses biorezonancia mutatta meg, hogy gond van. Nem tudom mit gondoljak, mindenesetre most minden rendben van. A vírusfertőzés után több mint egy évig diétáztunk. Az orvosok egy része azt mondja ebből nem lehet kigyógyulni, hát úgy néz ki nekünk sikerült.

No, de jöjjön a recept.

Zuppa Inglese

Ez egy klasszikus olasz desszert. Mielőtt hozzákezdtem több bejegyezést és receptet elolvastam. Egyet közülük kiemelnék: a Bűvös Szakács cikkét.

Hozzávalók:

A piskótához:

– 60 g. gluténmentes süteményliszt (én Schär terméket használtam)

– 60 g. kukoricakeményítő

– 125 g. cukor

– 2 teáskanál sütőpor

– 4 tojás

– egy csipet só

A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral. Beleszitáljuk a lisztet, a kukoricakeményítőt és a sütőport. A tojásfehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval és hozzáadjuk a masszához. Egy tortaformát kibélelünk sütőpapírral és kivajazzuk. A tésztát 180 fokon kb. fél óráig sütjük, de érdemes leellenőrizni tűpróbával.

Közben elkészíthetjük a cukrászkrémet. (Crema pasticcera)

Hozzávalók:

5 dl tej

12 dkg porcukor

6 dkg kukoricakeményítő

8 tojássárgája

10 dkg vaj

fél vaníliarúd

– minimum 1 tábla étcsokoládé, 70 százalék kakaótartalmú vagy annál magasabb is lehet

– 200 ml tejszín a tetejére- felverve

Felforraljuk a tejet a vaníliarúd kikapart belsejével. A tojássárgákat a keményítővel és a porcukorral simává keverjük. Óvatosan hozzáadjuk a forró tejhez, majd a forrás után levesszük a tűzről. Miután kihűlt hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat.

Gőzfürdőn felolvasztjuk az étcsokoládét, majd a vaníliáskrém egy részébe keverjük.

A piskótát kettévágjuk, összesen 4 egyforma lapot kell kapjunk. Az első lapot egy formába helyezzük, melyet kibélelünk fóliával. Lelocsoljuk alkohollal, ez lehet likőr, konyak, szerintem bármilyen jó minőségű ital. Én Baileys-szel locsoltam le. Ezután megkenjük a vaníliakrémmel, majd újabb lap, lelocsoljuk az itallal, megkenjük a csokoládéval, majd újra vaníliakrém és a tetejére feltesszük az utolsó lapot. A tejszínt egy evőkanál cukorral felverjük és a sütemény tetejére tesszük. Díszíthetjük gyümölccsel. Én kékszőlővel és kakaóporral díszítettem.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!