Sütőtök saláta szőlővel, dióval és fetával

Hamarosan kezdődik a sütőtök szezon. Gyakran készítek belőle levest. Hozzám a legközelebb állnak az egzotikusabb sütőtöklevesek, melyek kókusszal, mangóval és chilivel, esetleg curryvel készülnek. Például a tavaly elkészült leves: itt. Sokszor sütöttem desszertet is sütőtökkel. Tavaly legalább háromszor elkészítettem ezt a fehércsokoládés sütőtökös süteményt.

Ezt a salátát egy olasz gasztroblogon találtam. www.fiordifrolla.it Eredetileg robiolával készül, de itt szinte lehetetlen beszerezni, emiatt fetát használtam. Kipróbáltam és nagyon tetszett. Igazi őszies hangulatot árasztó étel mind a színeivel mind az ízével együtt.

Hozzávalók 4 személyre:

– 1 kg. sütőtök

– 200 g. feta sajt

– 1 nagyobb fürt fehérszőlő

– 100 g. dió

– olívaolaj

– balzsamecet

– só, bors

– 1 evőkanál őrölt kömény

– egy csokor friss bazsalikom

A sütőtököt először meghámozzuk, eltávolítjuk a magokat, majd felszeleteljük. Egy mozsárba, vagy egy tálba teszünk 5 evőkanál olívaolajat, majd hozzákeverjük a köményt majd sózzuk és borsozzuk. Egy tepsi aljába sütőpapírt teszek, majd ráhelyezem a sütőtököt és lelocsolom ezzel az olajos keverékkel. 200 fokon sütöm körülbelül fél óráig, amíg puha nem lesz. Ezután egy pici balzsamecettel és cukorral serpenyőben felmelegítem a szőlőszemeket. Nekem jobban ízlett ropogósan, de ha valaki szeretné, akkor persze puhára is lehet párolni. A diót serpenyőben megpirítom zsiradék nélkül, a sajtot pedig felkockázom.

A megsült sütőtököt tányérra helyezzük, hozzátesszük a szőlőszemeket, a sajtot és a diót, majd megszórjuk bazsalikomlevelekkel.

Eléggé laktató, ezért ha előételnek szeretnénk, akkor egy pici tálkába érdemes szedni belőle. Szerintem főételként is kitűnő.

Tovább a blogra »