Kókuszos panna cotta maracuja szósszal és calvadosszal ízesített csokoládéval

Tegnap nálunk ebédelt Dula Bence és felesége (erről legközelebb írnék), ez alkalomból készült ez a desszert. Az alapötlet a BBC Goodfood online oldaláról származik, de kiegészítettem a csokoládéval és az ananásszal.

A panna cottát általában Vrábel Krisztina receptje alapján szoktam készíteni, mert nagyon kellemes állagú lesz az édesség az ő iránymutatásai alapján. Nem túl kemény, de nem is annyira lágy, hogy ne lehessen tányérra helyezni. Most kókusztejet használtam, emiatt változtattam kicsit a recepten.

Hozzávalók a panna cottához:

– 4 dl tejszín 32 százalékos

– 2 dl kókusztej

– 50 gramm cukor

-10 gramm zselatinlap

A maracuja szószhoz:

– maracujaszirup, jobb esetben maracuja gyümölcs

– 2 dl tejszín

A csokoládémártáshoz:

– 100 gramm minimum 70 százalék kakaótartalmú étcsokoládé

– kb. 50 ml tejszín

– calvados ízlés szerint

Ebből a mennyiségből 6 kisebb forma lett.

A panna cotta elkészítése:

– A kókusztejet és a tejszínt együtt felforralom, majd belekeverem a cukrot.

– Leveszem a tűzről és hozzáadom a zselatint. Kevergetem míg fel nem oldódik benne. (Én előtte vízbe szoktam áztatni.)

– Hagyom kihűlni, majd kitöltöm formákba.

– 4-5 órára a hűtőbe teszem.

A maracuja szósz:

Sajnos nem sikerült gyümölcsöt venni, csak szirupot. Ezt pontosan nem tudom leírni, mert ízlés szerint készítettem. A 2 dl tejszínbe belekevertem a szirupot, közben kóstoltam. Így elég sűrű lett, ezért fellazítottam egy kevés maracujaszörppel, melyet vízzel készítettem. A szirupból bátran használtam, hogy a maracuja tudjon érvényesülni.

A csokoládészósz elkészítése:

A csokoládét vízfürdőn felolvasztottam. Hozzákevertem a tejszínt és a calvadost. Én bátran meglocsoltam, hogy érződjön az íze. A végén hozzáöntünk egy kis tejet, ha túl sűrű a csokoládé. Óvatosan érdemes, mert az sem jó, ha híg lesz.

A desszertet díszítettem pirított cukrozott kókuszreszelékkel és mellé ananászkarikákat szolgáltam fel.

Tovább a blogra »