Tegnap nálunk ebédelt Dula Bence és felesége (erről legközelebb írnék), ez alkalomból készült ez a desszert. Az alapötlet a BBC Goodfood online oldaláról származik, de kiegészítettem a csokoládéval és az ananásszal.
A panna cottát általában Vrábel Krisztina receptje alapján szoktam készíteni, mert nagyon kellemes állagú lesz az édesség az ő iránymutatásai alapján. Nem túl kemény, de nem is annyira lágy, hogy ne lehessen tányérra helyezni. Most kókusztejet használtam, emiatt változtattam kicsit a recepten.
Hozzávalók a panna cottához:
– 4 dl tejszín 32 százalékos
– 2 dl kókusztej
– 50 gramm cukor
-10 gramm zselatinlap
A maracuja szószhoz:
– maracujaszirup, jobb esetben maracuja gyümölcs
– 2 dl tejszín
A csokoládémártáshoz:
– 100 gramm minimum 70 százalék kakaótartalmú étcsokoládé
– kb. 50 ml tejszín
– calvados ízlés szerint
Ebből a mennyiségből 6 kisebb forma lett.
A panna cotta elkészítése:
– A kókusztejet és a tejszínt együtt felforralom, majd belekeverem a cukrot.
– Leveszem a tűzről és hozzáadom a zselatint. Kevergetem míg fel nem oldódik benne. (Én előtte vízbe szoktam áztatni.)
– Hagyom kihűlni, majd kitöltöm formákba.
– 4-5 órára a hűtőbe teszem.
A maracuja szósz:
Sajnos nem sikerült gyümölcsöt venni, csak szirupot. Ezt pontosan nem tudom leírni, mert ízlés szerint készítettem. A 2 dl tejszínbe belekevertem a szirupot, közben kóstoltam. Így elég sűrű lett, ezért fellazítottam egy kevés maracujaszörppel, melyet vízzel készítettem. A szirupból bátran használtam, hogy a maracuja tudjon érvényesülni.
A csokoládészósz elkészítése:
A csokoládét vízfürdőn felolvasztottam. Hozzákevertem a tejszínt és a calvadost. Én bátran meglocsoltam, hogy érződjön az íze. A végén hozzáöntünk egy kis tejet, ha túl sűrű a csokoládé. Óvatosan érdemes, mert az sem jó, ha híg lesz.
A desszertet díszítettem pirított cukrozott kókuszreszelékkel és mellé ananászkarikákat szolgáltam fel.
Nagyon szeretem ezt a desszertet