Ma tartottunk egy kis nosztalgianapot. Sütöttünk pizzát, és mellé ezt a dél- olasz süteményt. Sorrento, Amalfi a citromok és az örök napsütés földje, igazi mesébe illő hely. Mamma Agata az Amalfi parton él, Ravelloban. Ha a közelben nyaralunk, akkor lehet jelentkezni a főzőiskolájába. Helyi specialitásokat készíthetünk el vele és megmutatja azt is, hogyan készül a jó limoncello.
Sikerült Neranoban házi limoncello-t kóstolni, össze sem lehetett hasonlítani az üzletekben kapható limoncello-val. Ha jól emlékszem, akkor 1 liter 20 euro volt, de lehet vásárolni pici 2 decis üvegben is.
Hozzávalók:
A tésztához:
– 300 gramm liszt
– 2 nagyobb citrom reszelt héja
– 300 gramm cukor
– 225 gramm vaj
– 4 tojás
– 125 ml tej
– egy csipet só
– 1 teáskanál sütőpor
A limonádéhoz:
– 3 citrom leve
– 4 evőkanál cukor
– 350 ml víz
A tetejére:
– 50 gramm mandula vagy mogyoró
Elkészítés:
A vajat krémessé verem, majd a cukorral együtt tovább keverem. Egyesével hozzáadom a tojásokat, majd a sót, a citromhéjat és a tejet. A mixerrel keverem közepes fokozaton, míg homogén nem lesz, figyeljünk, ne verjük túl.
A lisztbe beleszitálom a sütőport, majd beleszórom a krémbe és jól összekeverem.
Egy kuglóf formát kivajazok és kilisztezek. A sütőt pedig 160 fokra előmelegítem.
A tésztát belerakom a formába és egy spatulával vagy egy fakanállal kiegyenlítem.
160 fokon sütöm 50- 60 percet. Érdemes 50 percnél figyelni. A sütőt ne nyissuk ki! Amikor aranybarnára sült készen van, de a biztonság kedvéért elvégezhetünk egy tűpróbát.
Ezután 2 órát békén hagyjuk, közben elkészíthetjük a limonádét. A vízbe belefacsarjuk a citromok levét és hozzáadjuk a cukrot.
2 óra múlva kivesszük a formából a süteményt és meglocsoljuk a limonádé harmadával, majd 10 perc múlva újra meglocsoljuk. Mikor elfogyott a limonádé, rászórjuk a mandulát és tálalhatjuk is.
Ne ijedjünk meg, hogy elázik a sütemény, nagyon finom lesz.
Buon appetito! 🙂 Erről jut eszembe, mikor utaztunk a szállásunkra az első napon és megálltunk kérdezősködni, akkor hallottuk, hogy két ember úgy köszönt el egymástól, hogy buona pizza!
Mamma Agatanak egyébként szakácskönyve is van, melyet nagyon szeretnék megvenni:
Mamma Agata “Simple and Genuine”- Italian family recipes.
Az elérhetőségei:
Piazza S. Cosma 9.
84010 Ravello
0039-89857019