Citromos sütemény Mamma Agata receptje nyomán

Ma tartottunk egy kis nosztalgianapot. Sütöttünk pizzát, és mellé ezt a dél- olasz süteményt. Sorrento, Amalfi a citromok és az örök napsütés földje, igazi mesébe illő hely. Mamma Agata az Amalfi parton él, Ravelloban. Ha a közelben nyaralunk, akkor lehet jelentkezni a főzőiskolájába. Helyi specialitásokat készíthetünk el vele és megmutatja azt is, hogyan készül a jó limoncello.

Sikerült Neranoban házi limoncello-t kóstolni, össze sem lehetett hasonlítani az üzletekben kapható limoncello-val. Ha jól emlékszem, akkor 1 liter 20 euro volt, de lehet vásárolni pici 2 decis üvegben is.

Hozzávalók:

A tésztához:

– 300 gramm liszt

– 2 nagyobb citrom reszelt héja

– 300 gramm cukor

– 225 gramm vaj

– 4 tojás

– 125 ml tej

– egy csipet só

– 1 teáskanál sütőpor

A limonádéhoz:

– 3 citrom leve

– 4 evőkanál cukor

– 350 ml víz

A tetejére:

– 50 gramm mandula vagy mogyoró

Elkészítés:

A vajat krémessé verem, majd a cukorral együtt tovább keverem. Egyesével hozzáadom a tojásokat, majd a sót, a citromhéjat és a tejet. A mixerrel keverem közepes fokozaton, míg homogén nem lesz, figyeljünk, ne verjük túl.

A lisztbe beleszitálom a sütőport, majd beleszórom a krémbe és jól összekeverem.

Egy kuglóf formát kivajazok és kilisztezek. A sütőt pedig 160 fokra előmelegítem.

A tésztát belerakom a formába és egy spatulával vagy egy fakanállal kiegyenlítem.

160 fokon sütöm 50- 60 percet. Érdemes 50 percnél figyelni. A sütőt ne nyissuk ki! Amikor aranybarnára sült készen van, de a biztonság kedvéért elvégezhetünk egy tűpróbát.

Ezután 2 órát békén hagyjuk, közben elkészíthetjük a limonádét. A vízbe belefacsarjuk a citromok levét és hozzáadjuk a cukrot.

2 óra múlva kivesszük a formából a süteményt és meglocsoljuk a limonádé harmadával, majd 10 perc múlva újra meglocsoljuk. Mikor elfogyott a limonádé, rászórjuk a mandulát és tálalhatjuk is.

Ne ijedjünk meg, hogy elázik a sütemény, nagyon finom lesz.

Buon appetito! 🙂 Erről jut eszembe, mikor utaztunk a szállásunkra az első napon és megálltunk kérdezősködni, akkor hallottuk, hogy két ember úgy köszönt el egymástól, hogy buona pizza!

Mamma Agatanak egyébként szakácskönyve is van, melyet nagyon szeretnék megvenni:

Mamma Agata “Simple and Genuine”- Italian family recipes.

Az elérhetőségei:

Piazza S. Cosma 9.

84010 Ravello

0039-89857019

Tovább a blogra »