Sok szakácskönyv van itthon, időnként főzünk is belőle, bár legtöbbször ha inspirációra van szükségem akkor az olasz és a német nyelvű oldalakat böngészem. Valójában a német recepteket jobban szeretem, mert bámulatosan precízek, míg az olasz receptekről nem mondható el.
Ezt a receptet a BBC GoodFood magazin kötetében találtam a 101 csábító desszert című könyvben.
A cobbler egy amerikai édesség, mely úgy készül, hogy egy sütőtál aljába tesszük a gyümölcsöt, majd a tetejére kanalazzuk a tésztát és megsütjük.
Hozzávalók:
– 500 gramm alma
– 500 gramm szilva
– 1 citrom leve
– 100 gramm nádcukor
– 1 evőkanál víz
A tésztához:
– 100 gramm liszt
– 1 mokkás kanál sütőpor
– 1 teáskanál fahéj
– 50 gramm vaj
– 50 gramm nádcukor
– 1 felvert tojás
– 4 evőkanál tej
– 50 gramm dió, vagy mandula
Elkészítés:
Az almákat meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk és feldaraboljuk. A szilvát megmossuk, kimagozzuk és negyedekre vágjuk.
Az almát belerakjuk egy lábosba, ráöntjük a frissen facsart citromlevet, a cukrot és az egy evőkanál vizet, majd fedő alatt 5 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a szilvát is és további 5 percig együtt főzzük.
A gyümölcsöt egy tűzálló tálba borítjuk. Én a biztonság kedvéért kivajaztam, de a recept nem írja.
A lisztet összekeverjük a sütőporral és a fahéjjal, majd belemorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk a cukrot, a felvert tojást és a tejet is. Egy mixerrel összekeverjük, lágy tésztát fogunk kapni.
A tésztát a gyümölcsre kanalazzuk úgy, hogy hagyhatunk lyukakat is. Megszórjuk a dióval vagy a mandulával.
180 fokon körülbelül 30 percet sütjük. Akkor van készen mikor aranybarna a teteje. Szerintem nagyon egyszerű, elrontani nem lehet.
Bianka, köszönöm. 🙂
Fenséges