Tejfölös szilvás lepény

Erdélyi étel, tulajdonképpen szász eredetű, de a magyar konyhában is elterjedt. Eredetileg ünnepnapokon, főként lakodalmak alkalmával sütötték. Az étkezés egy fonott kaláccsal és e lepény evésével kezdődött. Németül: Hanklich. Többféle szilvás lepény létezik, én szeretném most bemutatni a Martha Liess félét.

Hozzávalók a tésztához:

– 500 gramm liszt

– 12,5 gramm élesztő

– 150 ml langyos tej

– 1 tojás és 1 tojás sárgája

– 50 gramm olvasztott vaj

További hozzávalók:

– 1 kg szilva

– 120 gramm cukor

– 1 citrom reszelt héja

– 3 tojás

– 5 dl tejföl

Elkészítés:

Kevés tejben feloldjuk az élesztőt, megszórjuk liszttel, megsózzuk és tésztát gyúrunk belőle. Ezt a pici gombócot meleg helyre tesszük és kelni hagyjuk.

Mikor megnőtt a kétszeresére, akkor az élesztős tésztánkat belemorzsoljuk a lisztbe.

A tojást és a tojás sárgáját összekeverjük a meleg vajjal és a meleg tejjel, majd az élesztős liszthez adjuk. Minden hozzávalónak langyosnak kell lennie. Ha a tojást a hűtőből vesszük ki, akkor meleg vízbe kell tenni.

Alaposan gyúrjuk egészen addig, míg hólyagos nem lesz és leválik a kezünkről és a tálról. Viszonylag kemény tésztát kapunk.

Amikor készen van letakarjuk egy konyharuhával és kelni hagyjuk.

Mikor megkelt a tészta egy lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd belehelyezzük egy tepsibe, melyet korábban kivajaztunk. Én készítettem a tésztának peremet is. Ezután egy fél órát megint pihentetjük.

Közben a tejfölt jól összekeverjük a tojásokkal, a cukorral és a citromhéjjal, majd ráöntjük a tésztánkra és megrakjuk az elfelezett szilvákkal.

200 fokon 40- 45 percig sütjük.

Az élesztő viszonylag kevésnek tűnhet, de a lassú kelesztés sokkal finomabb tésztát eredményez.

Tovább a blogra »