Kávé és Csokoládé

Tejfölös szilvás lepény

Erdélyi étel, tulajdonképpen szász eredetű, de a magyar konyhában is elterjedt. Eredetileg ünnepnapokon, főként lakodalmak alkalmával sütötték. Az étkezés egy fonott kaláccsal és e lepény evésével kezdődött. Németül: Hanklich. Többféle szilvás lepény létezik, én szeretném most bemutatni a Martha Liess félét.

Hozzávalók a tésztához:

– 500 gramm liszt
– 12,5 gramm élesztő
– 150 ml langyos tej
– 1 tojás és 1 tojás sárgája
– 50 gramm olvasztott vaj

További hozzávalók:

– 1 kg szilva
– 120 gramm cukor
– 1 citrom reszelt héja
– 3 tojás
– 5 dl tejföl

Elkészítés:

Kevés tejben feloldjuk az élesztőt, megszórjuk liszttel, megsózzuk és tésztát gyúrunk belőle. Ezt a pici gombócot meleg helyre tesszük és kelni hagyjuk.

Mikor megnőtt a kétszeresére, akkor az élesztős tésztánkat belemorzsoljuk a lisztbe.

A tojást és a tojás sárgáját összekeverjük a meleg vajjal és a meleg tejjel, majd az élesztős liszthez adjuk. Minden hozzávalónak langyosnak kell lennie. Ha a tojást a hűtőből vesszük ki, akkor meleg vízbe kell tenni.

Alaposan gyúrjuk egészen addig, míg hólyagos nem lesz és leválik a kezünkről és a tálról. Viszonylag kemény tésztát kapunk.

Amikor készen van letakarjuk egy konyharuhával és kelni hagyjuk.

Mikor megkelt a tészta egy lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd belehelyezzük egy tepsibe, melyet korábban kivajaztunk. Én készítettem a tésztának peremet is. Ezután egy fél órát megint pihentetjük.

Közben a tejfölt jól összekeverjük a tojásokkal, a cukorral és a citromhéjjal, majd ráöntjük a tésztánkra és megrakjuk az elfelezett szilvákkal.

200 fokon 40- 45 percig sütjük.

Az élesztő viszonylag kevésnek tűnhet, de a lassú kelesztés sokkal finomabb tésztát eredményez.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. zsiga54 says:

    Erdelyi vagyok , de nem hallottam rola . A liszt mennyisege fugg a tepsi nagysagatol , mert maskulonben vastag lesz.

  2. Kati says:

    Eddig még nem hallottam róla, de nagyon finom lehet.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!