Erdélyi étel, tulajdonképpen szász eredetű, de a magyar konyhában is elterjedt. Eredetileg ünnepnapokon, főként lakodalmak alkalmával sütötték. Az étkezés egy fonott kaláccsal és e lepény evésével kezdődött. Németül: Hanklich. Többféle szilvás lepény létezik, én szeretném most bemutatni a Martha Liess félét.
Hozzávalók a tésztához:
– 500 gramm liszt
– 12,5 gramm élesztő
– 150 ml langyos tej
– 1 tojás és 1 tojás sárgája
– 50 gramm olvasztott vaj
További hozzávalók:
– 1 kg szilva
– 120 gramm cukor
– 1 citrom reszelt héja
– 3 tojás
– 5 dl tejföl
Elkészítés:
Kevés tejben feloldjuk az élesztőt, megszórjuk liszttel, megsózzuk és tésztát gyúrunk belőle. Ezt a pici gombócot meleg helyre tesszük és kelni hagyjuk.
Mikor megnőtt a kétszeresére, akkor az élesztős tésztánkat belemorzsoljuk a lisztbe.
A tojást és a tojás sárgáját összekeverjük a meleg vajjal és a meleg tejjel, majd az élesztős liszthez adjuk. Minden hozzávalónak langyosnak kell lennie. Ha a tojást a hűtőből vesszük ki, akkor meleg vízbe kell tenni.
Alaposan gyúrjuk egészen addig, míg hólyagos nem lesz és leválik a kezünkről és a tálról. Viszonylag kemény tésztát kapunk.
Amikor készen van letakarjuk egy konyharuhával és kelni hagyjuk.
Mikor megkelt a tészta egy lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd belehelyezzük egy tepsibe, melyet korábban kivajaztunk. Én készítettem a tésztának peremet is. Ezután egy fél órát megint pihentetjük.
Közben a tejfölt jól összekeverjük a tojásokkal, a cukorral és a citromhéjjal, majd ráöntjük a tésztánkra és megrakjuk az elfelezett szilvákkal.
200 fokon 40- 45 percig sütjük.
Az élesztő viszonylag kevésnek tűnhet, de a lassú kelesztés sokkal finomabb tésztát eredményez.
Nagyon guszta!!!!
Erdelyi vagyok , de nem hallottam rola . A liszt mennyisege fugg a tepsi nagysagatol , mert maskulonben vastag lesz.
Az bizony, guszta!
Nagyon guszta
Eddig még nem hallottam róla, de nagyon finom lehet.
Guszta lett, finom lehet. 🙂