Kávé és Csokoládé

Ázsiai pácolt lazac Alfonz Schuhbeck receptje alapján

Nemrégen vendégeink voltak, nekik készítettem ezt a lazacot. Nagyon praktikus vendégváró étel, mert gyorsan megvan, napokkal korábban kell elkészíteni, majd pár napot a hűtőben áll és mikor megérkeznek a vendégeink csak kivesszük és tálalhatjuk is. Azért írtam, hogy gyorsan elkészül, mert tényleg semmi teendő nincsen vele csak a pác elkészítése.
Akad egy- két hozzávaló, melyet nehezebb beszerezni, de annyira finom az étel, hogy érdemes miatta ínyencboltba menni. Az első az osztrigaszósz, aztán friss, zöld koriander és a friss citromfű szár.

Hozzávalók:

– 800 gramm lazac a bőrével együtt
– 30 gramm friss koriander
– 40 gramm gyömbér
– 2 szál citromfű
– 4 zöldcitrom leve és héja
– 2 friss piros chilipaprika
– 1 evőkanál fekete bors
– 4 teáskanál só
– 1 evőkanál cukor
– 2 evőkanál szójaszósz
– 1 evőkanál osztrigaszósz

Ezek lesznek a pác alapjai. Nagyon fontos betartani a mértékeket, különben nem lesz szép halvány, szinte áttetsző a lazacunk, hanem nyers marad. A chilitől nem kell megijedni, tegyük bele bátran.

Elkészítés:

1. A lazacot megmossuk, majd egy konyharuhával leszárogatjuk. Belerakjuk egy üveg- vagy egy porcelántálba. Lehetőleg ne fémet használjunk. A bőre legyen alul.

2. A koriandert megmossuk, megszárítjuk, majd feldaraboljuk. A borsszemeket egy mozsárban összetörjük. A chilipaprikát kimagozzuk, felvágjuk. A citromfüvet meghámozzuk, megmossuk, majd vékonyan felkarikázzuk. A gyömbért meghámozzuk és kicsi kockákra vágjuk. A zöldcitromot megmossuk forró vízzel, szárazra dörzsöljük, majd lereszeljük a héját, kifacsarjuk a levét.

3. A zöldcitrom héját és levét, citromfüvet, gyömbért, chilit, borsot, sót, cukrot összekeverjük a szójaszósszal és az osztrigaszósszal, majd ráöntjük a lazacra.

4. A lazacot letakarjuk egy fóliával, nehezéket teszünk rá és a hűtőbe rakjuk 48 órára. 24 óránként megfordítjuk. A lazac akkor van kész, ha szépen kivilágosodik és ha vékonyan szeleteljük szinte áttetszővé válik a húsa.

Tipp:

A lazachoz készíthetünk egy mártogatóst is.

Hozzávalók:

– 80 gramm krémsajt
– 100 gramm natúr joghurt
– 1 evőkanál lenmagolaj
– 1 teáskanál wasabi krém
– 1 mokkáskanál vanlíliarúd kikapart belseje
– só, vagy chilisó

A hozzávalókat összekeverjük és ezzel készen is vagyunk.

Mi ezúttal nem így tálaltuk, hanem uborkával és túróval. Különösen illik hozzá a friss kapor is.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kata says:

    Igazán mutatós, biztosan finom is lehet; gratulálok!

  2. Köszönöm szépen mindenkinek. Hát bizony nem most készítettük utoljára! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!