Körtés- tormás cékla krémleves

Van egy kedvenc céklalevesem, melyet még nem osztottam itt meg a blogon. A cékla különösen egészséges, vérképző hatású és szerepe van a rákmegelőzésben is. Érdemes gyakran fogyasztani, mégis elég ritkán eszünk belőle, általában csak savanyúságként. Nemrégen voltam a piacon és most kapható a kicsi, zsenge cékla, mely különösen ízletes. Lereszelve nyersen almával is finom. Mi itthon gyakran készítünk a céklából céklalevet is, ilyenkor teszünk mellé almát, káposztát és zellert is. A gyerekek is nagyon szeretik ezeket a zöldségleveket.

Hozzávalók 8 személyre:

– 2 hagyma

– 2 körte

– 1 evőkanál vaj

– 3 evőkanál fehérbor

– 1,4 l zöldségleves

– 500 gramm cékla

– 250 ml tejszín

– 6 evőkanál reszelt torma

– só, bors

Elkészítés:

A céklát megfőzzük. Ezt megtehetjük az előző este is, nem muszáj a leves készítésekor.

A körtét és a hagymát felvágjuk és vajon megpirítjuk. A borral meglocsoljuk, felöntjük a zöldséglevessel és 10 percig főzzük.

Közben a céklát kicsi darabokra vágjuk és beletesszük a levesbe. Hozzáadjuk a tejszínt is és felfőzzük.

Különösen finom lesz a leves, ha hozzáadjuk a reszelt tormát is. Sózzuk, borsozzuk. A sóval vigyázni kell, mert a zöldségleves vagy zöldségalaplé sem volt sótlan valószínű.

Ezután már csak a botmixerrel pürésítjük és készen is van. Díszíthetjük reszelt tormával, mi sajttal és céklakockákkal tálaltuk.

Forrás:

www.chefkoch.de

Tovább a blogra »