Ez a recept régi családi recept. A gyermekeim dédnagymamájának az édesanyja készítette gyakran. Hadikrémnek hívta, mert kevés és viszonylag olcsó hozzávaló szükséges az elkészítéséhez.
Hozzávalók:
– fél liter víz
– 2 púpos evőkanál gríz
– 2 púpos evőkanál cukor
– 1 citrom kifacsart leve
– 300- 350 ml savanykás lekvár
– 200 ml zsíros tejszín
Elkészítés:
A vizet, a cukrot és a grízt felfőzöm, közben időnként megkeverem. Mikor készen van hozzáadom a citromot és a lekvárt is, majd hagyom kihűlni. A lekvárt érdemes előtte botmixerrel összetörni. Mikor kihűlt kézi mixerrel habossá keverem. Poharakba adagolom és beteszem a hűtőbe.
A tejszínt felverem egy kevés cukorral, a krém tetejére kanalazom. Kakaóporral vagy gyümölccsel díszítem.
Finom lehet és a neve nagyon találó abban az időben