Nem emlékszem mikor jártam először Erdélyben. Az első utam Kolozsvárra vezetett a rokonaimhoz. Emlékezetes maradt számomra a reggelire elfogyasztott padlizsánkrém. Azóta persze nagyon sokszor ettem más erdélyi városokban is és mi is gyakran készítjük el itthon.
Hozzávalók:
– 3 padlizsán
– 2 fej kisebb vöröshagyma
– só, bors
– olaj, de ezúttal nem olívaolaj, hanem napraforgó olaj
Elkészítés:
– Lyukacsos vaslapon megsütjük a padlizsánokat. Akkor van kész, ha a külseje megég. Beletesszük egy nagyobb tálba és hagyjuk kihűlni.
– A padlizsán levet ereszt közben, ezt semmiképpen ne dobjuk el, mert remek ízt ad a krémünknek.
– A padlizsánokat késsel meghámozzuk. A képen jól látszik, hogy hogyan a legcélszerűbb, hogy ne bajlódjunk vele sokáig. Majd a héjáról lekaparjuk a kés fokával a rajta maradt darabokat.
– Egy fadeszkára tesszük és késsel vágni kezdjük. Addig ütjük a késsel, míg apró nem lesz. Sokan kihagyják ezt a mozdulatot és másképpen törik össze a padlizsánt, de szerintem így jobb lesz.
– Beletesszük az összevágott padlizsánt egy tálba és hozzáadjuk a levét is.
– Közben felaprítjuk a vöröshagymát is, majd belekeverjük.
– A végén tetszés szerint megcsurgatjuk olajjal, majd alaposan elkeverjük. Akkor jó, ha az olajtól kellemesen sima lesz. Ez nem diétás étel. 🙂
– Sózzuk, borsozzuk.
Így készül a padlizsánkrém Erdélyben sok háznál.
Azonban vannak, akik majonézzel készítik. Itt ugyanígy járunk el, ahogyan én mutattam, de a végén hozzáadjuk a majonézt. Még nem ettem olyan helyen, ahol bolti majonézt kevertek volna hozzá. Érdemes házilag elkészíteni, a végeredmény sokkal jobb lesz.
A másik hozzávaló, ami kerül bele gyakran a fokhagyma. Szerintem ebből megint saját ízlésünk szerint rakhatunk bele.
Jó étvágyat!