Erdélyi padlizsánkrém kétféleképpen

Nem emlékszem mikor jártam először Erdélyben. Az első utam Kolozsvárra vezetett a rokonaimhoz. Emlékezetes maradt számomra a reggelire elfogyasztott padlizsánkrém. Azóta persze nagyon sokszor ettem más erdélyi városokban is és mi is gyakran készítjük el itthon.

Hozzávalók:

– 3 padlizsán

– 2 fej kisebb vöröshagyma

– só, bors

– olaj, de ezúttal nem olívaolaj, hanem napraforgó olaj

Elkészítés:

– Lyukacsos vaslapon megsütjük a padlizsánokat. Akkor van kész, ha a külseje megég. Beletesszük egy nagyobb tálba és hagyjuk kihűlni.

– A padlizsán levet ereszt közben, ezt semmiképpen ne dobjuk el, mert remek ízt ad a krémünknek.

– A padlizsánokat késsel meghámozzuk. A képen jól látszik, hogy hogyan a legcélszerűbb, hogy ne bajlódjunk vele sokáig. Majd a héjáról lekaparjuk a kés fokával a rajta maradt darabokat.

– Egy fadeszkára tesszük és késsel vágni kezdjük. Addig ütjük a késsel, míg apró nem lesz. Sokan kihagyják ezt a mozdulatot és másképpen törik össze a padlizsánt, de szerintem így jobb lesz.

– Beletesszük az összevágott padlizsánt egy tálba és hozzáadjuk a levét is.

– Közben felaprítjuk a vöröshagymát is, majd belekeverjük.

– A végén tetszés szerint megcsurgatjuk olajjal, majd alaposan elkeverjük. Akkor jó, ha az olajtól kellemesen sima lesz. Ez nem diétás étel. 🙂

– Sózzuk, borsozzuk.

Így készül a padlizsánkrém Erdélyben sok háznál.

Azonban vannak, akik majonézzel készítik. Itt ugyanígy járunk el, ahogyan én mutattam, de a végén hozzáadjuk a majonézt. Még nem ettem olyan helyen, ahol bolti majonézt kevertek volna hozzá. Érdemes házilag elkészíteni, a végeredmény sokkal jobb lesz.

A másik hozzávaló, ami kerül bele gyakran a fokhagyma. Szerintem ebből megint saját ízlésünk szerint rakhatunk bele.

Jó étvágyat!

Tovább a blogra »