Az a helyzet, hogy a mostani torta nem frissen készült, hanem a régi családi blogomról emelem át ide.
Elolvastam Frances Mayer: Napsütötte Toszkána c. kötetét. Nagyon magával ragadott a könyv hangulata. Frances Mayer és élettársa Kaliforniában tanítanak egy egyetemen és minden nyarat és téli szünidőt Toszkánában töltenek. Megvásárolnak egy régi házat és otthont faragnak belőle. Az írónő részletesen beszámol a házfelújításról. Ezek a részek engem annyira nem kötöttek le, ennek ellenére nagyon szerettem olvasni. A regény tartalmaz sok sok helyi toszkán receptet, belekóstolhatunk a toszkánok életébe, szokásaiba és érdekes útleírásokat is olvashatunk.
Ízelítőül egy rövid idézet a könyvből:
“Másnap délután olívaolaj-kóstolót rendeznek a városban. Ez az első festája az olio extravergine del colle Cortonesének, vagyis a cortonai hegyek extra szűz olajának. Eszembe jut az evőkanál olaj, amelyet legyűrtem a mulinóban, de ezúttal a pékség friss kenyere is jár a kóstoláshoz. A piazzán kilenc termelő friss olaját lehet megízlelni. A hosszú asztalokat cserepes olajfák veszik körül.
– Erre álmomban sem gondoltam – mondja Ed, miközben a negyedik vagy az ötödik olajat kóstoljuk.
Ugyanolyan frissek ezek az olajok is, mint a miénk. Az ízükben ugyanaz az élénkség van, amitől megnyalom a szájam szélét. Finom eltéréseket lehet felfedezni az egyes olajok között: az egyikben érzem a forró nyári szelet, a másikban az első őszi esőt, a harmadikban a római út hangulatát, a negyedikben a leveleken táncoló napfényt. De mindegyiknek zöld az íze, és mindegyik tele van élettel.”
Ebben a kötetben találkoztam a Torta della Nonna (Nagymama tortája) nevű toszkán desszerttel és gondoltam kipróbálom. Az interneten 100- féle Torta della Nonna található. Végül nem Frances Mayer receptjét alkalmaztam. Ő egyébként kukoricalisztet használ és a közepébe teszi a krémet, én a tetejére tettem. Ami a legfontosabb, hogy ezt a tortát fenyőmaggal kell megszórni. A krémet az olaszok crema pasticcera-nak nevezik, ami nagyon hasonló a nálunk ismert ún. sárgakrémhez.
Hozzávalók:
A tésztához:
– 400 gramm liszt
– 200 gramm vaj
– 140 gramm cukor
– 3 db. tojássárga
– 1 tasak vaníliás cukor
– 1 csipet só
– fél csomag sütőpor
A krémhez:
– 4 tojás sárgája
– 60 gramm liszt
– 500 ml tej
– fél vaníliarúd
– 125 gramm cukor
– fél citrom héja
A tetejére:
– porcukor, fenyőmag
Elkészítés:
– A vajat a cukorral habossá keverem, majd hozzáadom a tojássárgákat és tovább keverem. Én gépi keverőt használtam. Ezután hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet, majd kiöntöm a sütőpapírra és összegyúrom. Mikor összeáll a tészta becsomagolom egy fóliába és minimum fél órát a hűtőben pihentetem.
– Közben elkészítem a krémet. Felteszem a tejet alacsony tűzre és felforralom. Beleteszem a fél vaníliarúd kikapart belsejét. Majd a tojássárgákat habosra keverem a cukorral. Hozzáadom a lisztet. Ezután a tejet beleöntöm a masszába, majd belereszelem a citromhéjat. Ezután lehetőleg vízfürdőn addig keverem, míg be nem sűrűsödik. Amikor elkészült a krém hideg helyre teszem.
– Amíg hűl a krém kiveszem a tésztát a hűtőből. Meggyúrom, sodrófával kinyújtom, majd belehelyezem egy körülbelül 26 cm átmérőjű tortaformába. Én sütőpapírt használtam, amelyet előtte kivajaztam és megszórtam liszttel. Miután beleraktam a tésztát a formába megszúrkálom több helyen egy hegyes késsel. Ezután ráöntöm a krémet, majd a tetejére vagy készítek még egy tésztaréteget vagy pedig pusztán rászórom a fenyőmagokat. Én a tészta széleit újragyúrtam, formákat szakítottam belőle és a torta tetejére raktam.
– 180 fokon kell sütni 45- 50 percet.
Porcukorral tálalom.
Rita! Köszönöm szépen, még nem az igazi, de hamarosan a régi leszek. 🙂
Gratulálok a díjjakhoz, a tortád gyönyörű! Remélem már jobban vagy, jobbulást kívánok.<br />Üdv. Mrita