Bevallom őszintén, hogy nagyon érdekel a nemzetközi konyha, ennek ellenére igyekszem minél gyakrabban magyar ételeket is közzétenni. Ki készített már darázsfészket? Ez a recept egy nagyon régi családi receptes könyvből származik.
Próbáltam utánajárni, hogy mióta létezik a sütemény és lehet e tudni valamit a keletkezéséről, de semmit nem találtam. Ha valaki tud róla valamit, akkor kérem írja meg nekem.
Hozzávalók:
– 300 gramm liszt
– 30 gramm élesztő
– 1 evőkanál cukor
– 50- 100 ml tej- (egy kevés tejben futtatjuk fel az élesztőt, majd azt tesszük a liszthez. Miután összeállt a tészta adhatunk még hozzá tejet. Egy lágyabb tésztát kapunk, semmiképpen ne legyen kemény, de folyós sem.)
– 3 tojássárgája
– só
A töltelékhez:
– 100 gramm vaj
– 100 gramm cukor
– esetleg dió
Sütés közben:
– 2 dl tej
– 1 tasak vaníliás cukor
Elkészítés:
Az élesztőt a cukros langyos tejben felfuttatjuk.
A liszt közepébe készítünk egy mélyedést és beletesszük az élesztős tejet és a 3 tojás sárgáját. A legegyszerűbb egy kézi mixer segítségével, a csavaros részével összekeverni. Rétestészta keménységű kell legyen, akkor a legjobb. Ezután letakarjuk egy konyharuhával és pihentetjük egy fél órát.
Ezután egy belisztezett deszkán 0,5 – 1 cm-es vastagságúra, téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel, mely úgy készül, hogy a vajat és a cukrot a mixerrel jól összekeverjük, ezúttal nem a csavaros részével. Tehetünk hozzá darált diót is.
Feltekerjük a tésztát, lehet szorosan. Feldaraboljuk és egy vajas tepsi aljára tesszük. Nem szükséges távolságot hagyni közöttük.
A tepsiben hagyjuk kelni 15 percet, majd 180 fokon aranybarnára sütjük.
2 dl tejet elkeverjük a vaníliás cukorral és körülbelül a sütés felénél a tej felét ráöntjük a tésztára, majd amikor már szinte elkészült a maradék tejjel is meglocsoljuk.
Köszönöm szépen az észrevételt! Javítani fogom.
A nagymamám készítette a legjobb darázsfészket. Dióval. Azóta is meghallom ezt a szót, illatok, ízek, emlékek rohannak meg…
Én magam is nagymama vagyok, és a nagymamámtól őrzöm a receptet, ugyanez, de van egy fontos különbség: 500 gr liszt, nem 300. Ha 300-hoz teszel 2 dl tejet és 3 tojássárgát, az tutira folyni fog. Nem tévesztetted el véletlenül?
Nagyon finom. 🙂 Bianka ügyes vagy. Én az egyszerűbb kevert tésztákkal kezdtem.
ezer éve nem sütöttem ilyet, de itt az ideje 🙂
Kedvenc-kedvenc sütim. Ez volt az első amit életemben először megsütöttem