Epres- kiwis pavlova

Még soha nem ettem pavlovát. Már többször gondolkoztunk rajta, hogy valamelyik családi ünnepen kerüljön fel a menüsorra, de eddig még nem volt rá példa. A pavlova minden várakozásomat felülmúlta. Egyszerűen tökéletes lett. Kívül ropogós, belül puha és habos. Édes nagyon, de az édességét ellensúlyozta a sok gyümölcs, amire nem raktam cukrot. A tejszínt is cukor nélkül érdemes felverni.

Egy valamire kell vigyázni, hogy amikor elkészült, akkor nem szabad kinyitni a sütő ajtaját és minimum 1 órát a sütőben kell hagyni lehűlni. Ha nem így járunk el, akkor összeeshet. A másik dolog, az hogy én megsütöttem a pavlovát, de nem szolgáltuk fel aznap és éjjel berepedezett az oldala, ez a képen is látszódik.

Története

Az ausztrálok és az új-zélandiak is nemzeti ételüknek tartják, máig vitáznak az eredetén. A desszertet Anna Matvejevna Pavlováról (1881-1931) , egy orosz balerináról nevezték el. Az ausztrálok szerint a pavlovát 1935-ben Bert Sachse készítette el a perth- i Hotel Esplanade-ban délutáni teázáshoz.

Az újzélandiak szerint az édesség már 1926-ban is létezett, amikor a Hotel Wellingtonban megsütötték Anna Pavlova tiszteletére, amikor ott járt személyesen. A séfet Pavlova zöld selyemszoknyája inspirálta, mely őt egy habcsókra emlékeztette. A habcsókra tejszínhabot rakott, majd zöld gyümölcsöket. Kiwit és kínai egrest.

Ünnepségeken fogyasztják elsősorban ezt a desszertet. Valószínűleg Herbert Sachse mondta azt a desszertről, hogy olyan könnyű, mint Pavlova.





Forrás: internet

Hozzávalók:

– 6 darab tojás fehérje

– 266 gramm porcukor – ebből egy tasak vaníliás cukor

– egy csipet só

– 2 teáskanál kukoricakeményítő

– 2 teáskanál fehér balzsamecet

– 400 ml tejszín

– eper és kiwi a tetejére

Ez a desszert remek fehérjefelhasználásra is. Ha nem tudjuk pontosan, hogy hány tojásfehérjét tettünk félre, akkor mérjük grammra. Egy tojásfehérjét vehetünk 35 grammnak.

Elkészítés:

A tojásfehérjéket felverjük, mikor már keményedik lassan, szakaszosan hozzáadjuk a cukrot.

Amikor felverődött, akkor óvatosan belekeverjük a kukoricakeményítőt és a balzsamecetet.

Egy tepsi aljára sütőpapírt teszünk és ráhelyezünk egy 24- 26 cm-es tortaformát az alja nélkül. Beletesszük a habot és kerek, tortaformává alakítjuk. A hab nem ér a formához, csak a segítségünkre szolgál a formázáshoz. Mikor készen vagyunk, akkor elemeljük a formát, nincsen rá tovább szükségünk rá.

A pavlovát 120 fokon sütjük légkeverés nélkül 60 percet. Amikor elkészült nem vesszük ki azonnal a sütőből.

Ezután már csak a tejszínhabot kell felverni és a gyümölcsöket a tetejére helyezni.

Nagyon finom és látványos édesség.

Tovább a blogra »