Tejfölös pogácsa

Ezt a pogácsát nem én készítettem, hanem a gyermekeim dédnagymamája. Nagyon finom lett, 1 órán belül elfogyott az összes. Gondoltam megosztom veletek ezt a receptet. Nem tudom van e hasonló a neten, nem jártam utána, biztosan. Mindenesetre így készült ez a pogácsa.

Hozzávalók:

– 500 gramm liszt

– 250 gramm vaj

– 2 tojássárgája

– 30 gramm élesztő

– 2 dl tejföl

– 1 dl tej

– só

– 10 gramm cukor

Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Gyenge rétestészta keménységű tésztát kapunk, amit fél óráig pihentetünk. Ezután egy munkalapot belisztezünk, kinyújtjuk a tésztát és összehajtogatjuk. Fentről le a közepéig, majd az alját felfelé, ezután balról jobbra. 20 percig újra pihentetjük, majd kétszer megismételjük a műveletet. Ezután pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát és még 10 percig pihentetjük. Megszórhatjuk köménymaggal és piros paprikával.

200 fokon aranybarnára sütjük.

Sütés előtt.

Tovább a blogra »