Ezt a pogácsát nem én készítettem, hanem a gyermekeim dédnagymamája. Nagyon finom lett, 1 órán belül elfogyott az összes. Gondoltam megosztom veletek ezt a receptet. Nem tudom van e hasonló a neten, nem jártam utána, biztosan. Mindenesetre így készült ez a pogácsa.
Hozzávalók:
– 500 gramm liszt
– 250 gramm vaj
– 2 tojássárgája
– 30 gramm élesztő
– 2 dl tejföl
– 1 dl tej
– só
– 10 gramm cukor
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben a cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az élesztőt és a többi hozzávalót. Gyenge rétestészta keménységű tésztát kapunk, amit fél óráig pihentetünk. Ezután egy munkalapot belisztezünk, kinyújtjuk a tésztát és összehajtogatjuk. Fentről le a közepéig, majd az alját felfelé, ezután balról jobbra. 20 percig újra pihentetjük, majd kétszer megismételjük a műveletet. Ezután pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát és még 10 percig pihentetjük. Megszórhatjuk köménymaggal és piros paprikával.
200 fokon aranybarnára sütjük.
Sütés előtt.
Kati! Köszönöm szépen! Réka! Ezzel én is így vagyok. 🙂
Örülnék ha dédnagymama koromban én is így tudnék sütni. Nagyon gusztusos és jó színe van!
Nagyon guszta lett.