Kávé és Csokoládé

Édesköményleves

A múlt hétvégén készült ez a leves. Egyszerű elkészíteni, nem igényel különösebb gyakorlatot és ünnepi alkalmakra is kiváló. Életemben először édesköményt nyersen ettem salátában, azóta többször különféleképpen elkészítve. Most leves főtt belőle.

Hozzávalók 4 személyre:

– 2 édesköménygumó
– 1 hagyma
– 1 gerezd fokhagyma
– 1 burgonya
– 1 csillagánizs
– fél teáskanál köménymag
– olívaolaj
– 1 l csirkeleves
– só
– fehér bors
– 100 ml tejszín
– 100 ml tej
– 2 teáskanál citromlé

Dekorálni sokféleképpen lehet. Érdemes az édeskömény zöldjét felhasználni erre a célra. Lehet tejszínnel és olívaolajjal is díszíteni a tetejét. Itt camambert sajt, és baconbe tekert aszalt szilva van a tetején egy kevés olívaolajjal. Az aszalt szilvás bacon-ről még fogok beszélni később, de előbb nézzük a levest.

Elkészítés:

– Előkészítem a zöldégeket. Az édesköményt nagyobb darabokra vágom. A hagymát és a fokhagymát meghámozom és felvágom, a burgonyát szintén.

– A hagymát egy kevés olajon párolom, majd hozzáadom az édesköményt és együtt is párolom egy keveset.

– Felöntöm a csirkelevessel, majd a burgonyát és a fokhagymát is belerakom.

– A csillagánizst és a köménymagokat beteszem egy teatartóba és belelógatom a levesbe, majd együtt főzöm vele körülbelül 30 percet.

– Hozzáteszem a tejet és a tejszínt és hagyom felfőni.

– Kiveszem a teatartót és botmixerrel pürésítem a levest. Ízesítem sóval, borssal és citromlével ízlés szerint. Forrón tálaljuk.

Baconbe tekert aszalt szilva

Az aszalt szilvát borban áztatjuk egy éjszakát. A magját eltávolítjuk és mandulát teszünk a helyére. Ezután baconbe tekerjük és fogpiszkálóval átszúrjuk. Beletesszük egy tűzálló tálba és ráöntjük a bort, melybe már kivonatolódott az aszalt szilva aromája. Sütjük 10 percig, majd megforgatjuk és visszatesszük. Mikor szép színe van el is készült.

A levesrecept egy német blogról származik, de most nem működik az oldal.
(www.milliways-s.blogspot.com)

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Réka! Köszönöm szépen! Nagyon finom volt, nem bánod meg, ha elkészíted. 🙂

  2. GasztroRéka says:

    Ismerem az édesköményt, de ritkán találkoztam vele, és itthon még soha nem próbáltam. Ez a leves nagyon jó! Baconbe tekert szilvát viszont én is szoktam készíteni, néha fokhagymával is. Ez ismét olyan recepted amit ki kell próbálni.:)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!