Kávé és Csokoládé

Linzer dióval és nélküle

Életemben először készítettem linzert. Már többször terveztem, de valahogyan mindig más lett helyette. Nagyon szeretem a linzert és az ischlert. Ausztriában Bad- Ischlben ettem messze életem legfinomabb ischlerjét, igaz elég magas áron. Ha jól emlékszem 600- 700 Ft. körül volt darabja egy csodálatos több száz éves cukrászdában és teljesen más volt, mint a Magyarországon kapható ischlerek. Volt méz a tésztájában, a közepén pedig nem lekvár, hanem csokoládés krém volt. A külső csokoládés bevonata is elsőrangú volt. Ha még egyszer arra járok elkérem a receptet, bár nem valószínű, hogy megkapom. De térjünk vissza a linzerre.

Hozzávalók:

Klasszikus omlós tésztát készítettem.

– 200 gramm liszt
– 125 gramm vaj
– 100 gramm nádcukor vagy nyírfacukor
– 2 tojás sárgája
– 1 evőkanál hideg víz
– pici sütőpor
– kevés vaníliás cukor

Elkészítés:

A lisztbe beleszitálom a sütőport, majd a szobahőmérsékletű vajat kézzel belemorzsolom. Hozzáadom a cukrot és a tojás sárgákat, majd a vizet is és összegyúrom. Nagyon egyszerű, villámgyorsan elkészül és mehet is a hűtőbe minimum 1 órát pihenni, de akár egész éjszakára.

Egy nagyobb fadeszkát az asztalra helyezünk és bőven meglisztezzük. Minél vékonyabbra kinyújtjuk a tésztát, majd kiszaggatjuk.

190 fokon sütjük 10- 12 percet, majd lekvárral megkenjük, összeillesztjük és porcukorral leszórjuk.

Linzer dióval

Ha őrölt diót keverünk hozzá, akkor lecsökkenthetjük a lisztet. Én a fenti mennyiségekhez 180 gramm lisztet tettem és 50 gramm őrölt diót. Ha lágynak érezzük, akkor érdemes még lisztet beledolgozni.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!