Epres- túrós torta- gluténmentes

Ma ünnepeltük Réka és Emese 2. születésnapját. Két éve történt, hogy a kiírt napon a 40. héten, természetes úton (2 óra alatt), 3100 és 3200 grammal megszülettek a lányok.

Most tulajadonképpen három napig ünnepelünk, csak más más vendégekkel. A mai menüsor:

– Előétel: Tonhalas cézár saláta

– Leves: Tavaszi zöldségleves

– Főétel: Aosta völgyi marhanyelv pikáns mártással és zsemlegombóccal

– Desszert: Epres- túrós torta

Elképzelhető, hogy hozok még receptet a tortán kívül is a legközelebbi alkalommal.

Epres- túrós torta

Hozzávalók a tésztához:

– 5 tojás

– 5 evőkanál forró víz

– 125 gramm nádcukor

– 1 csomag bourbon vaníliás cukor

– 125 gramm gluténmentes liszt – én Schär-t használtam

– késhegynyi sütőpor

Elkészítés:

A sütőt 175 fokra előmelegítjük.

A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéket kemény habbá verjük. A tojássárgákhoz hozzáadjuk a forró vizet és a cukrot és a vaniliás cukrot, majd kézi mixer segítségével 5 percig habossá keverjük.

A tojássárgákat óvatosan belekeverjük, nem mixerrel, hanem kanállal. A lisztbe beleszitáljuk a sütőport, majd a lisztet rászitáljuk a masszánkra. Óvatosan elkeverjük a lisztet.

Egy tortaformát vagy egy tepsit sütőpapírral lefedünk, majd egyenletesen beletesszük a tésztát. Körülbelül 20 perc sütés után készen is van.

Hozzávalók a töltelékhez:

– 400 gramm túró

– 200 gramm eper

– vaníliás cukor

– ízlés szerinti nádcukor vagy sima cukor

– pár csepp citrom és citromhéj

A túrót villával átnyomkodom, megcukrozom, majd apránként egyesével adom hozzá az epret, közben botmixerrel pürésítem. Ez azért szükséges, mert nehéz eltalálni a kellő sűrűséget, emiatt érdemes óvatosan adagolni a gyümölcsöt. A végén belekeverjük a citromlét és a citromhéjat is. Ha mégis túl híg lett a túrókrém, akkor sincsen veszve semmi.

Egy kicsi tasak zselatinport állni hagyok 10 percig 100 ml vízben, majd a lángon lassú tüzön addig kevergetem, míg fel nem oldódik. Ezután belekeverem a túrókrémbe és a hűtőbe teszem.

A torta elkészítése

Mivel én két kislánynak sütöttem a tortát, így tepsiben sült és négy felé vágtuk a tésztát. Ez a mennyiség tökéletesen megfelel egy 26 cm-es tortaformának is.

Kettévágjuk a tésztát és vastagon megkenjük a krémmel. A krémre helyezünk egy sor kisebb darabokra vágott epret is. A torta oldalát is megkenhetjük krémmel.

Már csak a glazúr maradt hátra. A glazúr recept Piszkétől származik. Nekem nem lett annyira fényes, az oka, hogy én a hűtőbe tettem és megváltozott a csokoládé állaga. Ha fényes glazúrt szeretnétek, inkább ne tegyétek a hűtőbe.

A glazúr hozzávalói:

– 50 gramm étcsokoládé

– 2 evőkanál tejszín

– 1 evőkanál méz

– 1 evőkanál víz

A máz hozzávalóit a csokoládén kívül a lángon felforrósítom, majd a feldarabolt csokoládéra öntöm és simává keverem. Rögtön felkenjük a tortára.

Tovább a blogra »