Ma ünnepeltük Réka és Emese 2. születésnapját. Két éve történt, hogy a kiírt napon a 40. héten, természetes úton (2 óra alatt), 3100 és 3200 grammal megszülettek a lányok.
Most tulajadonképpen három napig ünnepelünk, csak más más vendégekkel. A mai menüsor:
– Előétel: Tonhalas cézár saláta
– Leves: Tavaszi zöldségleves
– Főétel: Aosta völgyi marhanyelv pikáns mártással és zsemlegombóccal
– Desszert: Epres- túrós torta
Elképzelhető, hogy hozok még receptet a tortán kívül is a legközelebbi alkalommal.
Epres- túrós torta
Hozzávalók a tésztához:
– 5 tojás
– 5 evőkanál forró víz
– 125 gramm nádcukor
– 1 csomag bourbon vaníliás cukor
– 125 gramm gluténmentes liszt – én Schär-t használtam
– késhegynyi sütőpor
Elkészítés:
A sütőt 175 fokra előmelegítjük.
A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjéket kemény habbá verjük. A tojássárgákhoz hozzáadjuk a forró vizet és a cukrot és a vaniliás cukrot, majd kézi mixer segítségével 5 percig habossá keverjük.
A tojássárgákat óvatosan belekeverjük, nem mixerrel, hanem kanállal. A lisztbe beleszitáljuk a sütőport, majd a lisztet rászitáljuk a masszánkra. Óvatosan elkeverjük a lisztet.
Egy tortaformát vagy egy tepsit sütőpapírral lefedünk, majd egyenletesen beletesszük a tésztát. Körülbelül 20 perc sütés után készen is van.
Hozzávalók a töltelékhez:
– 400 gramm túró
– 200 gramm eper
– vaníliás cukor
– ízlés szerinti nádcukor vagy sima cukor
– pár csepp citrom és citromhéj
A túrót villával átnyomkodom, megcukrozom, majd apránként egyesével adom hozzá az epret, közben botmixerrel pürésítem. Ez azért szükséges, mert nehéz eltalálni a kellő sűrűséget, emiatt érdemes óvatosan adagolni a gyümölcsöt. A végén belekeverjük a citromlét és a citromhéjat is. Ha mégis túl híg lett a túrókrém, akkor sincsen veszve semmi.
Egy kicsi tasak zselatinport állni hagyok 10 percig 100 ml vízben, majd a lángon lassú tüzön addig kevergetem, míg fel nem oldódik. Ezután belekeverem a túrókrémbe és a hűtőbe teszem.
A torta elkészítése
Mivel én két kislánynak sütöttem a tortát, így tepsiben sült és négy felé vágtuk a tésztát. Ez a mennyiség tökéletesen megfelel egy 26 cm-es tortaformának is.
Kettévágjuk a tésztát és vastagon megkenjük a krémmel. A krémre helyezünk egy sor kisebb darabokra vágott epret is. A torta oldalát is megkenhetjük krémmel.
Már csak a glazúr maradt hátra. A glazúr recept Piszkétől származik. Nekem nem lett annyira fényes, az oka, hogy én a hűtőbe tettem és megváltozott a csokoládé állaga. Ha fényes glazúrt szeretnétek, inkább ne tegyétek a hűtőbe.
A glazúr hozzávalói:
– 50 gramm étcsokoládé
– 2 evőkanál tejszín
– 1 evőkanál méz
– 1 evőkanál víz
A máz hozzávalóit a csokoládén kívül a lángon felforrósítom, majd a feldarabolt csokoládéra öntöm és simává keverem. Rögtön felkenjük a tortára.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: